Активіст Лємєнов про напад на себе: Вони намагаються створити психологічний тиск

Дата: 12 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Антикорупційний активіст Олександр Лємєнов, якого 8 листопада біля дому в Києві побили двоє невідомих, висуває кілька версій нападу на нього. Серед іншого це його робота в складі кадрової комісії Генпрокуратури, яка працює над відбором прокурорів.

Про це він розповів в інтерв’ю “Цензор.нет”.

“Можливо, хотіли залякати, щоб менше коментував якісь теми, обережніше поводився або думав, як я голосую під час відбору прокурорів. Версій може бути багато. Ключове в таких випадках одне вони намагаються створити психологічний тиск. Щоб ти жив і озирався. Але це нерозумно. Я буду писати і говорити про все так же відкрито”, – заявив активіст.

Озвучувати конкретні прізвища, хто може стояти за замовленням нападу на нього, він не захотів, бо “потрібні докази” та “не все наскільки очевидно, як здається на перший погляд”.

Водночас він упевнений, що конкретно нападники є професійними спортсменами.

“Я сам професійно займався боксом, можу відрізнити. Мабуть, їх привезли до цього місця, вони там не випадково опинилися. І, судячи з усього, їх чекали. Тому що вони побігли в бік Охтирського провулку, де навіть маршрутки рідко їздять”, – додав активіст.

За його словами, нападники йому нічого не казали, а мовчки налетіли ззаду. Спочатку вдарили по голові, бризнули балончиком і далі стали бити з двох сторін.

“Я як міг відмахувався, перекривався, закривався. Когось, може бути, вдарив непогано, а може й ні все було сумбурно, швидко”, – описує напад Лємєнов.

Також він виключив версію грабежу, бо, коли в нього випав телефон, нападники лише перевірили, чи не встиг потерпілий їх на ньому сфотографувати, і кинули назад на землю.

За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 ККУ (хуліганські дії, вчинені групою осіб за попередньою змовою).

Олександр Лємєнов є головним експертом неурядової організації StateWatch, яка працює над контролем витрат публічних коштів, особливо у сфері оборони, а також моніторингом антикорупційних органів та органів досудового розслідування і прокуратури. Раніше Лємєнов був головним експертом Антикорупційної групи “Реанімаційного пакету реформ”. Зараз Олександр також входить до кадрової комісії ГПУ та відбирає прокурорів.

Крім того, за два тижні до нападу активісту написала дружина проросійського блогера Анатолія Шарія Ольга з погрозами найняти людей для нападу, якщо він “писатиме небилиці” про неї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter