Акторам львівського театру оголосили догани за акцію підтримки звільненого колеги

Дата: 23 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Шести народним та заслуженим артистам Національного театру імені Марії Заньковецької оголосили догани за їхню участь у безтерміновому протесті на підтримку колеги – актора Ярослава Кіргача, якому не продовжили контракту.

Про це йдеться в наказі генерального директора – художнього керівника театру Заньковецької Андрія Мацяка, який опублікували в мережі “Фейсбук”.

Терор триває! І це тільки набирає обертів …

Gepostet von Taras Moskalyk am Freitag, 18. Oktober 2019

Щодо кожного “порушника” в наказі уточнюється, що артист “звернувся зі сцени в театральному костюмі та гримі до глядачів з особистими вимогами соціального характеру, вийшовши за межі дорученої ролі у виставі”.

Зокрема, йдеться про безтермінову акцію частини творчого колективу театру, які з кінця вересня виходять після вистави до публіки з транспарантами та короткою промовою. У такий спосіб вони виступають проти “свавілля” гендиректора, який не продовжує, за їхніми словами, контракту з небажаними співробітниками.

Так, з 1 жовтня в театрі не працює заслужений артист Ярослав Кіргач, оскільки попри його двадцятирічний стаж, 60 зіграних ролей, з яких шість головних за останні три роки, гендиректор не продовжив контракту.

За словами самого Кіргача, єдиною причиною такого кроку керівництва була його громадська та профспілкова діяльність. Протягом останніх років він зайняв активну позицію в захисті прав творчого штатного колективу театру. Зокрема, і щодо справедливого розподілу надбавок та премій серед штату, що навіть змусило актора подати позов до суду на керівництво.

Ярослав Кіргач

Також Кіргач був одним із членів робочої групи з розроблення проєкту колективної угоди з керівництвом театру, яку з 2008 року тут не поновлювали. І це не вдалося зробити досі – попри ухвалений у 2016 році закон у межах театральної реформи, який тепер дозволяє директору одноосібно приймати рішення про продовження контракту.

Безтермінову акцію протесту творчого колективу на чолі з головним режисером народним артистом Федором Стригуном гендиректор театру вважає порушенням трудової дисципліни, про що вказано в догані.

“При обранні виду дисциплінарного стягнення адміністрацією театру береться до уваги, що, виходячи за межі ролі з оголошенням перед глядачами особистих незаконних вимог, які не можуть бути вирішені із залученням глядачів, усупереч предметним поясненням адміністрації театру, такі, спрямовані на заподіяння шкоди діловій репутації театру, через прояв загальної зневаги до глядачів, а також приниження честі і гідності окремих працівників театру, шляхом поширення недостовірної інформації про діяльність театру на загал. Вказане може свідчити про недобросовісне ставлення до своїх посадових обов’язків та трудової дисципліни”, – йдеться в наказі щодо регулярних виходів акторів після вистав зі своїм маніфестом.

Догани артисти назвали репресіями, про що оголосили вже у звичний спосіб зі сцени театру глядачам.

“Це вже репресії! На те, що в демократичній державі після роботи актори висловили свою громадянську позицію! Більше незахищених людей, як актори і музиканти, немає. Вони були невільниками, а тепер їх хочуть зробити рабами!” – виголосив Федір Стригун зі сцени після однієї з вистав.

Серед тих, кому оголошено догани, народні та заслужені артисти. Зокрема, “ветеран” театру, 84-річна актриса Таїсія Литвиненко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter