Активісти знайшли у наказі Мінсоцполітики дискримінацію

Дата: 18 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Секретаріат Омбудсмана підтвердив, що у  Наказі №37 Міністерства соціальної політики “Про затвердження Порядку визначення функціональних можливостей інваліда, дитини-інваліда, іншої особи” є ознаки прямої дискримінації.

Раніше до омбудсмана звернулись активісти “Підмога. інфо” із проханням оцінити наказ, йдеться у повідомленні організації.

“Аналіз Наказу засвідчив наявність у ньому норм і положень, які носять характер прямої дискримінації за ознакою інвалідності, яка заборонена статтею 6 Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”, – йдеться у відповіді представників омбудсмана. 

Зокрема, у Додатку 3 до Наказу вказано, що 3 ступінь мобільності може отримати людина з інвалідністю лише за наявності довідки із місця роботи. А 4 (найвища) ступінь мобільності взагалі надається лише у тому випадку, якщо людина з інвалідністю є ветераном АТО або паралімпійцем.

Наказ було видано 20 січня 2015 року. На думку профільних організацій, він порушує норми статті 2 міжнародної Конвенції про права інвалідів, статтю 3 Закону України “Про реабілітацію інвалідів в Україні”, статтю 2 Закону України “Про основу соціальної захищеності інвалідів в Україні”. 

Перший заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко сказав, що процедура скасування наказу дуже складна, а його норми дозволяють заощаджувати до 50% бюджетних коштів на протезуванні, йдеться у заяві “Підмога. інфо”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter