Активісти вимагають зібрати докази невинуватості Карпюка та Клиха

Дата: 05 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Адвокати, родичі та правозахисники вимагають збору доказів невинуватості українців, що утримуються у РФ за звинуваченням в участі у чеченському конфлікті.

Як повідомляють Центр громадянських свобод і Українська Гельсінська спілка з прав людини, Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, фігурантам так званої “чеченської справи”, що обвинувачуються в участі у бойових діях на території Чечні, а саме в убивстві російських військослужбовців та створенні банди, загрожує від 15 років до пожиттєвого увязнення. Зізнання від них отримали під тортурами, стверджують правозахисники. За клопотанням захисту справа розглядатиметься судом присяжних у Верховному суді Чеченської Республіки. 

Активісти напередодні першого судового засідання, що призначене на 12 жовтня, заявляють, що згідно з матеріалами справи, які має в своєму розпорядженні захист, можна зробити висновок, що прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, якого також підозрюють в участі у бойових діях у Чечні, у справі з’явився від самого початку.

Зокрема, його ім’я фігурує в одному з протоколів допиту Миколи Карпюка ще від березня 2014-го року. Але тоді Карпюк повідомляв, що про участь Яценюка у бойових діях йому нічого не відомо. Згодом у обвинувальному висновку обсягом 700 сторінок ім’я Арсенія Яценюка фігурувало 228 разів.

На думку активістів, це може свідчити про те, що першопочатково головною метою “чеченської справи” була дискредитація української держави, і з’явилася ця мета не внаслідок зізнань Карпюка та Клиха.  

Крім того, адвокати, родичі в’язнів, а також українські правозахисні організації висловлюють своє обурення бездіяльністю правоохоронних органів України, передусім МВС та ГПУ, у зв’язку з цими справами.

Наприклад, в матеріалах провадження, відкритого Дніпровським райвідділом Києва за фактом зникнення Миколи Карпюка ще в березні 2014 року, є запит від Слідчого комітету РФ, під який можна було б сформувати доказову базу щодо невинуватості Карпюка. Але МВС нічого не зробило в цьому напрямку.

Адвокати, родичі, а також правозахисники Центру громадянських свобод і Української Гельсінської спілки з прав людини вимагають від МВС та ГПУ зібрати свідчення, що можуть підтвердити невинуватість Карпюка та Клиха, призначити відповідальних слідчих, що координували би збір цих даних.

Від президента України вимагають озвучувати у публічних виступах, зокрема і перед міжнародною спільнотою, повний список прізвищ громадян України, незаконно ув’язнених РФ із політичних мотивів: Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, Олексій Чірній, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Сергій Литвинов, Юрій Солошенко, Валентин Вигівський, Віктор Шур (посвідка на проживання в Україні, офіційно – громадянин Росії). А також проконтролювати, щоб звільнення цих осіб було прописане у втіленні так званих “Паризьких домовленостей”.

Крім того, підкреслюється, що не всі державні органи ігнорують цю проблему –  найбільших зусиль до звільнення в’язнів докладають Міністерство закордонних справ України та Офіс Омбудсмана.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter