Активісти пропонують спростити переселенцям участь у виборах

Дата: 01 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Пропонується надати можливість переселенцям не пізніше ніж за 30 днів до дня голосування на загальнонаціональних чи місцевих виборах змінити свою виборчу адресу та голосувати за місцем фактичного проживання.

Про це йдеться у зверненні Донецької обласної організації Комітету виборців України, Громадянської мережі “ОПОРА” та групи народних депутатів.

2 липня Верховна Рада планує розглянути у другому читанні проект Закону “Про місцеві вибори”. До цього законопроекту, проголосованого у першому читанні 18 червня, народні депутати спільно з представниками громадських організацій внесли зміни, що створюють умови для участі переселенців у місцевих виборах.

Пропонується надати можливість переселенцям не пізніше ніж за 30 днів до дня голосування на загальнонаціональних чи місцевих виборах змінити свою виборчу адресу. Для цього вони мають подати особисту заяву до органу ведення Реєстру виборців. Виборчу адресу пропонується визначати за місцем фактичного проживання, визначеним у довідці про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи. Таким чином, переселенці, що звернулися з відповідною заявою, отримають можливість голосувати як на місцевих виборах у жовтні 2015 року, так і на наступних загальнонаціональних чи місцевих виборах. Переселенців включатимуть до виборчих списків не автоматично, а лише за згодою, враховуючи різні обставини переїзду та особисту мотивацію інтеграції у місцеві громади.

Громадські активісти закликають Верховну Раду законодавчо забезпечити участь внутрішньо переміщених осіб у виборчому процесі. Водночас вони зауважують, що обмеження голосування лише на рівні Донецької та Луганської обласних рад та обмеження лише окупованими територіями не забезпечить рівну участь переселенців у житті громад, де вони тепер мешкають, та ще більше загострить проблему. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter