Активісти показали фільм про тортури над наркозалежними

Дата: 21 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

У Києві відбулася презентація фільму-розслідування “На роздоріжжі”, яку присвячено проблемі незаконного насильства з боку правоохоронців та працівників пенітенціарної служби над наркозалежними людьми.

Фільм порушує питання про те, чи має пенітенціарна система трансформуватися чи залишатися пострадянським артефактом, яким шляхом йти органам внутрішніх справ: покривати свавілля своїх працівників чи відновлювати справедливість, як боротися жертвам зі своєю залежністю, а одночасно — з міліціонерами та тюремниками, які використовують цю залежність.

Зрозуміло, що є загальна проблема наркоманії, її лікування та попередження, як є проблема злочинності і правосуддя, покарання і справедливості. Але за кожним конкретним випадком стоїть чиясь доля. Я хочу продемонструвати громаді проблему, яку вона намагається не помічати“, — каже режисерка фільму Ксенія Кравцова.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що вже три роки здійснюється мониторинг дотримання прав всіх категорій громадян, що перебувають в місцях несвободи: “Водночас існують представники так званих вразливих груп, які саме внаслідок своєї вразливості потребують додаткового захисту з боку держави. До такої категорії належать і наркозалежні особи. Основна проблема тут полягає у своєчасності та адекватності надання їм медичної допомоги”.

Виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров говорить, що саме наркозалежні найчастіше стають жертвами нелюдського поводження і тортур з боку міліції і працівників пенітенціарної системи.

Також експерти зазначають, що місця, де видають препарати замісної підтримувальної терапії, стали одним із об’єктів пильної уваги міліціонерів. Тут вони нерідко затримують пацієнтів, доставляють їх до райвідділів, щоб зняти відбитки пальців або висунути звинувачення в якомусь злочині. Часто право затриманих на отримання препаратів ЗПТ порушується, а правоохоронці використовують стан наркозалежного для отримання потрібних свідчень.

Для вирішення цієї проблеми активісти пропонують організувати прийом препаратів ЗПТ в СІЗО та ізоляторах тимчасового тримання по всій території країни. В одному із СІЗО на Сумщині пенітенціарна служба вже взяла на себе обов’язок облаштувати окреме приміщення для прийому препаратів та детоксикації затриманих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter