Активісти під Софійським собором привітали Кольченка з днем народження

Дата: 26 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Акцією намагалися привернути увагу до проблеми ув’язнення українців у Росії за політичними мотивами.

Близько 30 людей зібралися біля брами Софійського собору на акцію до дня народження політв’язня, повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

Сьогодні кримському антифашисту Олександру Кольченку виповнюється 26 років, і активісти сподіваються, що вже наступний день народження він святкуватиме разом з ними на свободі.

%%GALLERY%%

Організували акцію ініціативна група “Комітет солідарності” та учасники кампанії #LetMyPeopleGo, які роблять все можливе для звільнення українців, що за політичними мотивами утримуються на території Росії та в тимчасово окупованому Криму.

Активісти вирішили провести акцію не лише щоб привітати Олександра, але і для того, щоб привернути увагу до проблеми ув’язнення українських активістів у Росії. Сумним приводом для акції стало рішення Верховного суду РФ, який 24 листопада залишив без змін рішення Північно-Кавказького окружного військового суду. Таким чином, Олександр Кольченко отримав 10 років позбавлення волі, а кінорежисер Олег Сенцов – 20.

Активісти принесли саморобні плакати з написами: “Порошенко, а що ти подарував Кольченку на день народження?”, “Свободу Саші Кольченку”, “Навчіться не боятися. Олег Сенцов”.

Учасники акції скандували: “Саша, з днем народження!”, “За нашу і вашу свободу”, “Путина – долой, Кольченко – домой!”, “Поверніть “Тундру” в Крим!”.

Також на акції можна було придбати футболки з зображенням Олега Сенцова та Олександра Кольченка, і таким чином підтримати їхні родини. Всі бажаючі могли підписати листівки для Сашка або записати відеопривітання з днем народження.

Під час акції показали відеоролик, у якому правозахисники, активісти та родичі Сашка вітають його зі святом, бажають стійкості та якнайшвидшого повернення додому. Ролик спроектували на стіну Софійського собору – представник “Комітету солідарності” Максим Буткевич вважає це символічним, адже собор, який вцілів після стількох руйнувань столиці, є символом величі і духу: “Це також символ впертості, інтелектуальної, розумної, красивої впертості і прагнення вижити і передати послання іншим. Зараз, сьогодні це саме те, що символізують наші в’язні“.

За словами Буткевича, Кольченко писав із СІЗО “Лефортово”, що в ув’язненні намагається якомога більше читати, зокрема, українських поетів, серед яких – Іван Франко.

Активісти говорять, що спочатку у суспільстві було відомо лише про ув’язненого кінорежисера Олега Сенцова, але завдяки зусиллям правозахисників люди дізналися і про ув’язнення Олександра Кольченка, і про Геннадія Афанасьєва – свідка у справі Сенцова-Кольченка, що відмовився від своїх свідчень проти затриманих та заявив, що давав їх під тортурами.

Наша робота буде спрямована на те, щоб було привернуто увагу до цієї проблеми, на те, щоб люди писали хлопцям листи, бо в таких обставинах, у яких вони перебувають, моральна підтримка дуже важлива. І звичайно ми будемо вживати дій для того, щоб була надана якась допомога сім’ям Саші Кольченка та Гени Афанасьєва. Бо сім’ї далеко не багаті, і для матерів їздити в Росію та передавати передачі буде дорого“, – розповіла Ольга Аношкіна, активістка “Комітету солідарності”.

За словами заступниці голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Кольченко був серед тих активістів, які в Криму виходили проти режиму Януковича та проти окупації. Ольга впевнена, що незабаром ситуація зміниться: “Ми точно знаємо, що разом із Сашком ми будемо в Симферополі зустрічати наших друзів, ми всі разом повернемося в наш український Крим“.

Нагадаємо, Олега Сенцова та Олександра Кольченка у травні 2014 року захопили представники російських спецслужб та вивезли до СІЗО “Лефортово”. Їх звинуватили у причетності до “Правого сектору” та підготовці терактів на території Криму. Самі активісти та їхні адвокати вважають ці звинувачення безглуздими та політично вмотивованими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter