Торт для Афанасьєва – активісти на Майдані провели акцію підтримки політв’язнів

Дата: 08 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Близько 20 людей зібралися сьогодні на Майдані Незалежності у Києві на акцію підтримки політичних в’язнів та полонених.

Учасниками події, приуроченої до дня народження Геннадія Афанасьєва, стали батьки політв’язнів Валентина Вигівського та Станіслава Клиха, сам Геннадій, волонтери, активісти правозахисних організацій та всі небайдужі, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Активісти тримали в руках роздруківки із прізвищами всіх політичних в’язнів, які мріють повернутися додому.

Учасники мали змогу підтримати політв’язнів листівками та побажаннями на спільному полотні. Також можна було підтримати полонених та їхні сім’ї матеріально.

“Їм дуже потрібна підтримка кожного небайдужого. Треба не лінуватися і робити все, що в наших силах. Я маю виходити на акції не лише у свій день народження, а й у день народження інших політв’язнів, тому що колись люди так само виходили і на мою підтримку. Почати можна з простого – листів. Декілька рядків – це більше, ніж тисячі слів, які ми кажемо тут, а вони їх не почують. Дуже приємно, що Україна зі мною”, – каже Геннадій Афанасьєв.

Також він приніс із собою листи дітей та дорослих, які підтримували свого часу його.

“Худенький наш! Всё пройдет и мы победим. Сейчас мы стоим под посольством в Харькове и кричим: Свобода! Свобода! Свобода!” – цитує Геннадій листи на свою підтримку. 

Мати Станіслава Клиха Тамара прийшла підтримати всіх і кожного, зокрема, свого сина. Його засудили на 20 років. Вона благає про допомогу всіх, щоб повернути сина додому. Від щирого серця вона подякувала людям, які збирали кошти на підтримку їхньої родини, адже від держави не отримує нічого.

Пані Тамара хотіла б, щоб нарешті з’явився орган, який би опікувався політв’язнями та допомагав їхнім родинам. 

“Учора прочитала його дуже зворушливого та душевного листа. Йому важливо, щоб я до нього їздила. Дозволяють бачитися три рази на рік. Маю можливість поїхати наприкінці грудня, а грошей немає. У нього є син – мій онук. Ми не кажемо йому, де знаходиться тато, щоб на нього не відбувався тиск зі сторони оточуючих. Усім важко”, – поділилася своїми душевними переживаннями мати політв’язня Валентина Вигівського Галина.

На завершення акції учасники запустили в небо різнокольорові кульки як символ віри кожного в те, що всі полонені скоро стануть вільними.

Люди розбирали листівки, щоб написати слова підтримки, а організатори розрізали святковий торт, яким пригощали всіх учасників. Найбільший шматок з булавою як символом сили дістався імениннику Геннадію Афанасьєву.

За даними українських правозахисників, після звільнення Надії Савченко, Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка в Росії продовжують утримувати за ґратами щонайменше 29 українців. Із них 15 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter