Акція “Запали свічку”: загиблих під час Голодомору українців вшановують хвилиною мовчання

Дата: 26 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 26 листопада, 90-ті роковини Голодомору – акту геноциду українського народу у 1932-1933 роках, внаслідок якого, за різними оцінками, загинули приблизно 4,5 мільйони українців. У День пам’яті жертв Голодомору українців закликають запалити свічку у вікні, а також долучитись до Загальнонаціональної хвилини мовчання.

Про це повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

Фото з відкритих джерел

“Щороку в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років. У цьому та наступному роках минає дев’ять десятиліть від злочину геноциду українського народу”, – йдеться у повідомленні. 

Отже, у суботу ввечері українців закликають взяти участь в акції “Запали свічку” – засвітити вогники у вікнах власних осель як символ пам’яті про відібрані сталінським геноцидом життя. 

У публікації зазначається, що цьогоріч жест пам’яті має особливе значення, оскільки українці нагадають собі та навколишньому світу, що рано чи пізно зло буде засуджено.

“Цього року, коли російський режим, який є спадкоємцем радянського тоталітаризму, намагається занурити нашу країну в цілковиту темряву, цей жест пам’яті має особливий зміст. Єднаючись у такий спосіб у вшануванні тих, хто став жертвою геноциду голодом, ми нагадуємо собі й усьому світу, що темрява не може перемогти, що рано чи пізно зло засуджують, а жертв – пам’ятають і шанують”, – додають в Українському інституті національної пам’яті.

З нагоди Дня пам’яті до українців звернувся президент України Володимир Зеленський.

“Українці пройшли через дуже страшні речі. І незважаючи на все, зберегли здатність не підкорятися і свою волелюбність. Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою і холодом”, – написав глава держави у своєму зверненні. 

Крім того, Глава Офісу президента Андрій Єрмак у зв’язку з роковинами Голодомору зазначив, що українці знають, хто був винуватцем трагедії. За його словами, росіяни не лише відповідатимуть за всі жертви Голодомору, а й понесуть покарання за нинішні злочини.

“Пам’ятаємо Голодомор. Знаємо, хто автор геноциду. Також бачимо, хто хоче створити “холодомор”. Росіяни заплатять за всі жертви Голодомору та відповідатимуть за сьогоднішні злочини. Це буде історичний час розплати”, – написав Єрмак. 

Також сьогодні 26 листопада з візитом до Києва прибув прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький і вшанував пам’ять жертв Голодомору. Політик поклав символічний букет перед пам’ятником жертвам Голодомору на Михайлівській площі у центрі Києва.

“Ми зустрічаємося у 90-у річницю Голодомору, який був створений штучно російським комуністичним режимом. Сьогодні ми стоїмо на порозі того, що можемо побачити ще один штучний голод, спричинений Росією в країнах Африки та південно-східної Азії”, — заявив він на спільній пресконференції.

Нагадаємо, що станом на листопад 2022 року 93% українців погоджуються з твердженням, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу. Лише 3% заперечують це, а вагалися з відповіддю ще 4%

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter