Академічна спільнота і профспілки закликали зупинити напади на білоруських студентів

Дата: 08 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Представники академічної спільноти, студентських профспілок, організацій та ініціатив, молодіжних і правозахисних організацій закликали зупинити політичні переслідування студентів у Білорусі та непропорційне застосування проти них сили.

Відповідну заяву підписали декілька десятків українських та міжнародних організацій. 

1 вересня до протестів, які не закінчуються вже місяць, доєдналися студенти білоруських вишів. Вони виходили на страйки та мітинги у власних закладах освіти та на вулиці міст. Силовики жорстко відреагували на таку поведінку і внаслідок їхніх дій, за даними правозахисників, тільки 1 вересня постраждало 128 осіб, а більш ніж 30 студентів провели ніч в ізоляторах. 

Студенти висловлювали своє невдоволення результатами президентських виборів не тільки в столиці Білорусі, але й в інших містах. Так, 3 вересня силовики розігнали мирну студентську акцію в Академії ветеринарної медицини у Вітебську. Тоді четверо студентів затримали з надмірним застосуванням сили. 

ОМОН, як розповідають правозахисники, затримує подекуди студентів прямо в стінах навчальних закладів, як це сталось у центральному холі Мінського державного лінгвістичного університету 4 вересня. Група студентів проводила там мирну акцію проти масових репресій, співала пісні та вигукувала “Живе Білорусь!”. У відповідь на це силовики затримали п’ятьох людей та відвезли їх до РУВС, де звинуватили в “порушенні порядку організації або проведення масових заходів”.

До інших студентів, які намагалися перешкодити затриманню, спецпризначенці також застосували силу, погрожували їм та зневажали їхню честь і гідність, а представники адміністрації університету спостерігали за інцидентом не втручаючись. Ректорка університету Наталя Баранова переклала відповідальність за жорстокість у стінах закладу з представників силових структур на студентів, наполягаючи на “неприпустимості організації і проведення в університеті несанкціонованих заходів”.

Підписанти звернення наголошують, що вищезгадані дії є грубим порушенням низки фундаментальних прав людини, закріплених, зокрема, в таких статтях Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ратифікованого Республікою Білорусь:

  • свобода від жорстокого поводження і покарання (стаття 7);
  • свобода від свавільного затримання (стаття 9);
  • свобода вираження поглядів (стаття 19);
  • право на мирні зібрання (стаття 21).

Крім того, репресивні дії силовиків на території закладів вищої освіти за потурання адміністрацій цих закладів зневажають загальновизнані принципи академічної свободи та університетської автономії.

Автори заяви закликали уряди держав-членів Європейського Союзу, Європейської економічної зони та країн, асоційованих з Європейським Союзом, відреагувати на дії білоруської влади, яка сфальсифікувала результати президентських виборів, а тепер втілює політику масового терору проти власного народу.

Активісти вимагають персональних санкцій проти політичного керівництва Білорусі, включно з головними посадовцями Міністерства внутрішніх справ, командуванням внутрішніх військ та КДБ, а також командирами всіх міліцейських підрозділів, які беруть участь у репресіях, зокрема проти студентських протестів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter