Академічна мобільність: уряд дозволив деяким студентам виїжджати за кордон для навчання чи стажування

Дата: 02 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

2 квітня, у вівторок, Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яке зробило доступною академічну мобільність до закордонних закладів вищої освіти й для студентів-чоловіків.

Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Фото: НСН

“Академічна мобільність – можливість для студентів тимчасово виїхати за кордон для навчання чи стажування, щоб здобути нові знання та досвід. Для університетів це також спосіб зміцнити партнерства з іноземними закладами”, – пояснив очільник відомства.

Через воєнний стан у таких програмах зараз беруть участь лише дівчата та жінки, а студенти чоловічої статі неодноразово зверталися з цим питанням до президента України Володимира Зеленського.

“Програми академічної мобільності – це певною мірою свіжий ковток повітря і для студентів, і для університетів. Для того щоб узяти участь, необхідно мати високі бали і виконати низку вимог, які встановлюють засновники програми”, – заявив міністр.

Тож відтепер чоловіки від 18 до 22 років строком на один семестр зможуть долучатися до програм академічної мобільності. Нововведення поширюється на тих студентів, які вчаться на бакалавраті за денною формою (або ж на магістратурі медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування). 

У міністерстві також наголосили, що виїхати за кордон зможуть ті студенти, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Для перетину кордону, щоб навчатися на програмах академічної мобільності, необхідно: 

  • мати е-квиток студента;
  • скерування від закладу освіти;
  • засвідчену копію договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності;
  • військово-довідковий документ від ТЦК. 

Міністерство вважає, що це рішення посприяє інтеграції України в європейський простір вищої освіти, відновить можливість усім студентам брати участь у програмах академічної мобільності, що дасть змогу здобувати нові знання і досвід.

Нагадаємо, що виїзд за кордон не єдине питання, яке бентежить студентів. Так, 7 лютого цього року Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації, який передбачає позбавлення права на відстрочення від призову на військову службу аспірантів, які навчаються на умовах контракту. Водночас аспіранти вважають таку норму  дискримінаційною і такою, що порушує право на здобуття освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter