Адвокат Сенцова через підписку про нерозголошення не може подати до Європейського суду

Дата: 13 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Російської Федерації не став розглядати скарги українського режисера і його адвоката на норму про таємницю слідства.

Як повідомляє РБК, Конституційний суд відмовив у розгляді скарг засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, його адвоката Дмитра Дінзе, а також не пов’язаного зі справою Сенцова адвоката Володимира Дворяка.

Суд постановив, що слідчий сам уповноважений вирішувати, чи можуть дані попереднього розслідування бути оприлюднені. Також суд зазначив, що в матеріалах справи можуть міститися персональні дані, розголошення яких призведе до порушення прав громадян. При цьому судді КС підкреслюють, що підписка про нерозголошення не може перешкоджати адвокатам у можливості оскаржити дії слідства.

Заявники оскаржували норму Кримінально-процесуального кодексу, яка надає слідчому право брати підписку про нерозголошення з учасників кримінальної справи. За словами адвоката Сенцова, підписка не дозволила йому використовувати матеріали кримінальної справи Сенцова для звернення до Європейського суду з прав людини. Крім того, Сенцов і Дінзе вважають, що слідство обмежило захист у можливостях надання інформації ЗМІ.

Для хакаського адвоката Володимира Дворяка порушення підписки про нерозголошення обернулося обвинувальним вироком суду. Він був засуджений за те, що показав матеріали кримінальної справи (допити свідків) стосовно співробітника регіонального МНС його колегам по роботі.

Нагадаємо, український режисер, кримчанин Олег Сенцов був засуджений Північно-Кавказьким окружним військовим судом до 20 років в колонії суворого режиму у справі про “тероризм” – за версією слідства і суду, режисер зі спільниками збирався підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі і здійснити теракт біля Вічного вогню 9 травня. Ключові свідки у справі Геннадій Афанасьєв і Андрій Чирній відмовилися підтвердити в суді свої свідчення, Афанасьєв заявив, що на нього чинили тиск. Раніше адвокат заявляв, що, за словами Сенцова, його катували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter