Обвинуваченого в участі в “нацбатальйоні” кримчанина Аблямітова змусили свідчити під тиском – адвокат

Дата: 24 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Кримчанин Меджит Аблямітов, якому Росія інкримінує участь в “українському націоналістичному батальйоні”, давав свідчення “під морально-психологічним тиском”.  

Про це в коментарі “Крим.Реалії” розповів адвокат Айдер Азаматов.

Захисник Айдер Азаматов

За його словами, в будинку Аблямітова провели три обшуки за участю рідних підзахисного.

“Перший обшук провели за участю його брата, після чого його забрали у відділення поліції та відпустили. Другий обшук був за участю Меджита Аблямітова. Потім його забрали в поліцію, передали співробітникам ФСБ. І вже третій обшук провели співробітники ФСБ. Процесуально це відображено як один обшук, протокол обшуку один, але по факту було три”, – розповів Азаматов.

Він припускає, що в будівлі ФСБ на Меджита Аблямітова тиснули.

“Він найбільше переживав не за себе, а за родичів. У нього хворіє мама. Він був дуже пригнічений морально-психологічно. Меджит Аблямітов не розумів суть висунутого обвинувачення і не усвідомлював свої свідчення. Тобто в батальйоні він нібито перебував зі зброєю. Він не заперечує перебування в батальйоні, але зі зброєю він там не був, не проходив ніякі навчання”, – підкреслив Азаматов.

За словами адвоката, досудове слідство перебуває на стадії завершення. Справу розглядатиме незаконний “Кіровський райсуд Криму”.

“Слідчий повідомив, що попереднє слідство закінчено. Надав нам усі матеріали кримінальної справи. Ми з ними ознайомилися, в тому числі й Меджит Аблямітов. Швидше за все, після узгодження прокуратури, наприкінці цього тижня, можливо наступного, мені й моєму підзахисному нададуть обвинувальний висновок і справа буде направлена до суду”, – повідомив адвокат.

В управлінні ФСБ Росії в Криму публічно не коментували заяву адвоката.

Як відомо, 19 серпня ФСБ Росії стверджувала, що затримала жителя Кіровського району Криму. Російська спецслужба звинувачує його в участі в “українському націоналістичному батальйоні” та порушила кримінальну справу проти нього за статтею 208 КК РФНаступного дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
 
У ФСБ кажуть, що кримчанин у 2016 році виїхав на материкову частину України й вступив “до батальйону імені Номана Челебіджихана, який створив Ленур Іслямов”.
 
Прокуратура АРК почала кримінальні провадження за фактами незаконного затримання і проведення обшуку в громадянина України за нібито участь у “добровольчому кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана”.
 
Раніше в Криму окупаційна влада ухвалила три обвинувальні рішення стосовно кримських татар, яких визнали винними в тому, що вони були членами збройного формування “Добровольчий батальйон імені Номана Челебіджихана”. Окрім цього, окупаційні суди ухвалили два заочні вироки кримчанам.
 
В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ України.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter