Абітурієнти з окупованих територій можуть подавати заяви на бюджет в українські виші до 20 липня – Міносвіти

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Абітурієнти, які вступають із Криму і Донбасу до українських закладів вищої освіти, можуть подати до п’яти заяв на бюджет до 20 липня. Вступ відбувається через освітні центри “Крим-Україна” і “Донбас-Україна”.

Про це під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Гуманітарна політика” заявила заступниця міністра освіти та науки України Любомира Мандзій, передає “Крим.Реалії“.

За його словами, абітурієнтам необхідно подати освітню декларацію, щоб вступити на бюджетну форму навчання до 20 липня. На контрактну форму навчання можливо подати документи до 20 вересня.

“В освітніх центрах вступники складають два іспити державної підсумкової атестації. Це ті вступники, які не мають документа про освіту українського зразка. І третій іспит – профільний – визначає установа вищої освіти. Це залежить від спеціальності, яку обирає абітурієнт”, – сказала вона. 

Вона нагадала, що до системи залучено 213 навчальних закладів, які підпорядковуються Міносвіти, МВС, Міністерству охорони здоров’я та Мінкультури. У них діють освітні центри “Крим-Україна” і “Донбас-Україна”. Їхній перелік оприлюднено на сторінці Міносвіти.

Покрокова інструкція для вступників з тимчасово окупованих територій також доступна на сайті Міністерства освіти та науки.

Мандзій також повідомила, що прізвища вступників з тимчасово окупованих територій і окупованого Криму в документах на зарахування до вищих навчальних закладів зашифровуються, щоб убезпечити їх від переслідувань.

Заступниця міністра також нагадала, що у 2020 році за ініціативою президента України Володимира Зеленського були внесені зміни до закону про вищу освіту, згідно з яким абітурієнти з тимчасово окупованих територій і Криму можуть вступати до українських вишів за спрощеною процедурою, квотою-2, яка встановлюється обсягом від 10 до 20% у різних установах вищої освіти.

За даними Мінреінтеграції, на підготовчі курси для абітурієнтів зараховано 199 дітей з окупованих територій.

Підготовчі курси для молоді з окупованих територій проводяться на базі 15 вищих навчальних закладів на Сході України та в Києві.

Безкоштовні літні підготовчі курси для абітурієнтів з окупованих територій стартували з 29 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter