Аби в СІЗО менше вмирали, уряд просять забрати у Мін’юсту функції меддопомоги

Дата: 03 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська і Генеральний прокурор України Юрій Луценко просять прем’єр-міністра Володимира Гройсмана ухвалити постанову уряду щодо передачі від Мін’юсту до Міністерства охорони здоров’я функції надання медичної допомоги хворим в установах Державної кримінально-виконавчої служби України.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого.

Як зазначено в повідомлені, передумовою для цього стало систематичне невиконання Мін’юстом Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, зокрема, в частині створення окремої юридичної особи з власним бюджетом для забезпечення незалежності медичних служб Державної кримінально-виконавчої служби України.

Раніше омбудсман України і Генпрокурор неодноразово звертали увагу Мін’юсту на наявні проблеми, які полягають у систематичному невиконанні поставлених урядом завдань, незавершеності розпочатого реформування системи ДКВС, що вкрай негативно впливає передусім на охорону здоров’я узятих під варту осіб і засуджених.

Зазначеним відомством тривалий час необхідні заходи не вживалися взагалі або мали декларативний характер. В результаті, як свідчать статистичні відомості Мін’юсту за 2016 рік, стан дотримання прав ув’язнених і засуджених в сфері охорони здоров’я – критичний, що підтверджується  значним зростанням рівня захворюваності  та смертності серед них загалом по державі.

Зокрема, минулого року рівень смертності громадян в установах ДКВС фактично зріс більш ніж на чверть. За 2 місяці поточного року, порівняно з таким самим періодом 2016 року, кількість померлих громадян в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах ДКВС України зросла більш ніж наполовину та на сьогодні перевищує 100 осіб.

При зменшенні кількості утримуваних в установах ДКВС осіб рівень їх смертності загалом зріс на 82 % (з 8 до 17 летальних випадків на 10 тис. осіб).

Стан захворюваності на ВІЛ/СНІД серед осіб, взятих під варту, та засуджених в установах ДКВС значно перевищує рівень захворюваності населення на цю хворобу загалом по державі.

“Визнаючи відповідальність держави перед громадянами України у місцях несвободи та з огляду на передбачені ст. 116 Конституції України повноваження Кабінету Міністрів України, пропонуємо вжити комплекс заходів щодо належного забезпечення МОЗ, Мін’юстом прав людини і громадянина на охорону здоров’я в місцях позбавлення волі”, – йдеться у спільному листі Валерії Лутковської та Юрія Луценка.

З цією метою Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська і Генеральний прокурор України Юрій Луценко ініціювали ухвалення найближчим часом на засіданні Уряду проекту постанови “Про невідкладні заходи щодо забезпечення прав засуджених та осіб, взятих під варту, на охорону здоров’я”, на виконання якої відповідні центральні органи виконавчої влади мають на належному рівні захищати конституційні права громадян, свобода яких обмежена.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter