“А якщо надзвичайна ситуація?”: МЗС відповіло на питання щодо обмеження консульських послуг за кордоном

Дата: 24 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ оприлюднило розʼяснення щодо обмежень на надання консульських послуг військовозобов’язаним українцям, які перебувають за кордоном.

Відповіді на найпоширеніші запитання опублікували на сайті відомства.

Фото: UKR Embassy in USA

Тож рішення про обмеження надання консульських послуг військовозобовʼязаним повʼязане з необхідністю внесення технічних змін та актуалізації великої кількості підзаконних нормативних актів після ухвалення Верховною Радою нового закону про мобілізацію.

У МЗС зазначають, що обмеження послуг є тимчасовим кроком, а сам процес ухвалення та розгляду нових заяв буде відновлено “з урахуванням нових вимог, що випливають з положень закону”.

Також у міністерстві нагадали про Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності 18 травня 2024 року. Цей документ передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі віком від 18 до 60 років з дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно із законодавством у повному обсязі.

Водночас усі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня, будуть розглянуті та опрацьовані консульствами в повному обсязі.

Відомство також каже, що обмеження не застосовуються в разі, якщо фактичним одержувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа  (оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині чи підопічній особі, реєстрація набуття дитиною громадянства України за народженням, реєстрація народження дитини тощо).

Крім того, обмеження не стосуються надання консульської допомоги в разі виникнення надзвичайних ситуацій – ДТП, затримання, стихійного лиха тощо.

“На МЗС уже давно покладається обов’язок з ведення військового обліку. Відповідні функції закордонних дипломатичних установ були визначені ще постановою КМУ від 7 грудня 2016 року. Зараз, після масштабного пакета змін до мобілізаційних нормативних документів, МЗС та інші державні органи мають провести колосальний обсяг роботи задля їхньої належної імплементації”, – стверджують у відомстві.

Нагадаємо, що напередодні консульства України зупинили надання послуг чоловікам мобілізаційного віку за кордоном. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо рішення МЗС зупинити надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку за кордоном. Частина вбачає в цьому порушення статті Конституції, дію якої не можна обмежувати й під час воєнного стану, а інші звертають увагу, що такі дії влади не дадуть бажаного результату.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter