В колонії на Хмельниччині в’язнів тримають у камерах із температурою +9

Дата: 31 Січня 2019
A+ A- Підписатися

В Ізяславській виправній колонії № 31 на Хмельниччині людей утримують у камерах, які не відповідають стандартам.

Про це повідомила прес-служба Омбудсмана.

Одне з приміщень колонії 

Експерти зазначили, що, незважаючи на обмежене фінансування в установі, вжито заходів щодо погодження умов тримання в’язнів з вимогами національного законодавства, проте є порушення.

“Монітори зафіксували надмірну заґратованість вікон у камерах дисциплінарного ізолятора. Через це в камерах недостатньо природного освітлення та постійно увімкнене штучне освітлення. Такого освітлення недостатньо для того, щоб засуджені могли читати без шкоди для зору. В більшості камер санвузли не відгороджені, перебувають в антисанітарному стані, клозетні чаші та рукомийники потребують заміни. Ліжка розміщені впритул одне до одного, що порушує права засуджених на приватність”, – розповіли вони.

Також викликала питання температура, в якій живуть ув’язнені:

“В одному із відділень соціально-психологічної служби було відключене опалення. Температура в житлових приміщеннях становила 9–12 °C, внаслідок чого в’язні змушені увесь час перебувати у верхньому одязі, навіть вночі. Адміністрація установи не змогла пояснити причини порушення температурного режиму”.

У прогулянкових двориках штрафних приміщень, за словами моніторів, попри проведені поточні ремонти, відсутні водостоки. Крім того, через надмірні перекриття до приміщень сонячне світло не потрапляє.

“В установі виявлено грубі порушення вимог трудового законодавства та статті 118 Кримінально-виконавчого кодексу України в частині оплати праці. Із засудженими не укладаються договори цивільно-правового характеру або трудові договори, засуджені не знають розміру нарахованої їм заробітної плати та винагороди”, – розповідають представники Омбудсмана.

Також у колонії не проводять протиепідемічних та профілактичних заходів у повному обсязі та відсутня комісія з інфекційного контролю за туберкульозом.

“При наявності в медичній частині стаціонарного відділення через відсутність лікарів палати не використовуються. У разі необхідної госпіталізації засуджених направляють до Шепетівської багатопрофільної лікарні”, – зазначили експерти.

Представники Омбудсмана надіслали звіт моніторингу до Міністерства юстиції України із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter