86 бранців Кремля досі залишаються в Росії і окупованому Криму – у Львові провели акцію на їхню підтримку

Дата: 16 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

У Львові відбулась одноденна акція на підтримку українських політичних в’язнів. На площі Ринок правозахисні організації встановили 86 капканів – саме така кількість українських громадян незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму. 

На початку 2014 року Росія окупувала Крим і розв’язала збройний конфлікт на Донбасі. Водночас окупаційна влада почала політично мотивоване переслідування українців та кримських татар, приписуючи їм сфабриковані кримінальні справи.

7 вересня до України повернулися 11 політв’язнів та 24 військовополонені моряки. Це значна перемога для країни, проте, за словами експертки Кримської правозахисної групи Олени Лисенко, звільнили лише частину бранців Кремля.

86 політв’язнів досі утримують у російських тюрмах та в окупованому Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їхнє світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність. Є й такі, кого звинуватили в плануванні “диверсій, “терактів, щоб створити картинку для російської пропаганди“, – розповідає Олена Лисенко.

У Львові активісти акції “В’язні Кремля” розмістили капкани із закритими щелепами, показуючи, що вони вже схопили свою здобич – українських політичних в’язнів, які перебувають у Росії та окупованому нею Криму. У деяких капканах лежать речі, які символізують особистий одяг та взуття бранців Кремля. До кожного прикріплено залізний ланцюг, на кінці якого бирка з написом “Сделано в Кремле”.

Окупація Криму супроводжується систематичними репресіями і переслідуваннями нелояльних кримчан. За даними українських правозахисних організацій, за час окупації сотні українців і кримських татар побували за ґратами; 12 кримінальних справ і понад 300 адміністративних було порушено за мирні зібрання; більш ніж 30 кримінальних справ стосувалися членства в заборонених у РФ організаціях; ще понад 70 справ було порушено в межах “антиекстремістського” законодавства РФ.

Більшість політв’язнів – це кримські татари. “Через 70 років з моменту депортації 1944-го кримські татари зіткнулися з новим витком репресій, – каже син політв’язня Ремзі Меметова і координатор ініціативи “Кримська солідарність” Ділявер Меметов. Щотижневі обшуки, сотні арештів і штрафів, десятки політично мотивованих кримінальних справ, тортури, викрадення, переслідування цілих сімей – усе це наочно демонструє, що російське антитерористичне і антиекстремістське законодавство в Криму використовується як інструмент боротьби з інакомисленням”. 

У відповідь на переслідування кримськотатарські активісти і небайдужі люди різних національностей консолідувалися, щоб мирним ненасильницьким шляхом протистояти репресіям і тиску, так виникла ініціатива “Кримська солідарність”, однак низка її активістів також пізніше потрапили за ґрати.

Серед них – Сервер Мустафаєв, координатор “Кримської солідарності”, громадянські журналісти Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Наріман Мемедемінов та інші активісти, які в умовах відсутності незалежних медіа в Криму фактично взяли на себе роль громадянських журналістів та намагалися доносити інформацію про те, що відбувається в окупованому Криму.

Правозахисники наголошують: українцям, які зараз перебувають за ґратами через сфабриковані Росією справи, важлива підтримка. У Львові всі перехожі мали змогу доєднатися до акції та написати листа чи підписати листівку для в’язнів Кремля. На події також працював інформаційний намет, у якому поширювалася спеціально створена до акції тематична газета з інформацією та історіями політв’язнів. 

Активісти глобальної акції #SaveOlegSentsov після звільнення Олега Сенцова продовжують боротьбу за звільнення решти політв’язнів: “Якщо ви почули історії заручників Кремля та запитуєте себе, що можна зробити, запрошуємо вас приєднатися до кампанії #SaveOlegSentsov. Незважаючи на те що Сенцова звільнено, кампанія продовжується, щоб далі підтримувати інших політв’язнів і полонених. Ми організовуємо акції у всьому світі, інформуємо міжнародні організації, проводимо марафони написання листів політв’язням, контактуємо через соціальні мережі із членами ПАРЄ та Європарламенту. Кожна людина може зробити свій внесок. Введіть хештег #SaveOlegSentsov у фейсбуці прямо зараз та знайдіть нашу сторінку. Підпишіться на неї, щоб мати можливість долучатися до колективних дій”, – зазначила активістка глобальної акції #SaveOlegSentsov, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.


Львів – сьоме місто з 10 в регіональному турі “В’язні Кремля” на підтримку українських політичних ув’язнених, які перебувають у тюрмах Росії і окупованого нею Криму. Організатори і партнери акції – правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, “Крим-SOS”), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.  Місцевий партнер – Меморіальний музей Гідності у Львові. 

Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, зокрема кримських татар. Однією з головних ідей проведення акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родин і вияв солідарності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter