В Україні більшість органів виконавчої влади вже має ґендерних уповноважених чи радників – Катерина Левченко

Дата: 28 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

В Україні 80% центральних органів виконавчої влади вже призначили уповноважених осіб або координаторів з дотримання політики забезпечення рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків. 

Про це повідомила Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко на круглому столі у Міністерстві юстиції, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Експерти офісу ґендерної уповноваженої розіслали листи з проханням надати відповідну інформацію до 66 органів виконавчої влади.

“Ми вивчали їхню діяльність відповідно до статті 12 Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, згідно з якою в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування визначається  уповноважена  особа (координатор) з цих питань. Виявилось, що у більшості установ є відповідні особи, але 24% з них становлять жінки”, – зауважила Левченко.

Також Урядова уповноважена розповіла, що п’ять міністерств – МВС, Міноборони, МОЗ, МТОТ та Міносвіти – мають призначених радників з ґендерних питань.

“Ще декілька років тому ситуація була гіршою, а тому я можу говорити, що ця сфера розвивається”, – відзначила Левченко.

При цьому в перевірених відомствах практично відсутні консультативно-дорадчі органи (громадські ради та робочі групи), які допомагають чиновникам залучати широке коло фахівців до роботи, пов’язаної з дотриманням рівних прав жінок і чоловіків та моніторингом відповідної ситуації. 

Нагадаємо, Національна стратегія з прав людини до 2020 року зобов’язує Мінсоцполітики забезпечити роботу радників з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Окрім цього, до 2020 року міністерство та державні адміністрації мають забезпечити роботу груп з питань впровадження ґендерних підходів у роботу органів влади та місцевого самоврядування. 

7 грудня 2017 року Кабмін призначив на посаду Урядового уповноваженого з питань ґендерної політики очільницю громадської організації “Ла Страда – Україна” Катерину Левченко.

5 квітня уряд затвердив Концепцію Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року.

Програма має розширити доступ жінок і чоловіків до товарів і послуг шляхом урахування в нормативно-правових актах ґендерного компоненту, створити комплексну систему реагування на випадки дискримінації за ознакою статі, зменшити розрив у рівні оплати праці жінок і чоловіків тощо.

Крім того, має зрости кількість жінок серед народних депутатів України, депутатів обласних та місцевих рад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter