70% віруючих українців підтримують свободу віросповідання

Дата: 10 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Переважна більшість віруючих українців підтримують свободу віросповідання.

Про це свідчать висновки загальнонаціонального соціологічного дослідження “Права людини в Україні”, проведеного з 22 жовтня по 6 листопада 2016 року Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс”. 

Соціологи пропонували респондентам гіпотетичну ситуацію, пов’язану з правом людини, яка походить з родини священнослужителів традиційної релігії, обирати, до якої релігії їй належати. Близько 72% підтримали свободу вибору віросповідання, тоді як відкидають таку свободу лише близько 11%, а ще близько 17% вагаються.

Соціологи вказують, що 70% віруючих підтримують зміну релігії у цій ситуації. Тоді як серед нерелігійних така цифра сягає 78%.

Соціологічне дослідження не виявило значимих відмінностей між представниками основних конфесій в Україні. Підтримка свободи віросповідання переважає в усіх регіонах країни, але дещо вищою вона є на Донбасі (близько 83%) та в Південному регіоні (близько 80%). В інших регіонах таку позицію підтримують близько 69-72%.

В цьому питанні мають місце і невеликі вікові відмінності. Дещо менший рівень підтримки свободи віросповідання з боку найстарших осіб (близько 64% проти близько 76% в інших вікових категоріях).

Співкоординаторка Коаліції з протидії дискримінації в Україні Ірина Федорович не вважає, що такі результати свідчать саме про розуміння важливості та суті права на свободу совісті та релігії.

“Адже якщо наступним запитанням спитати “Чи хрестили ви свою дитину?” та “Чи залишите їй право обирати релігію?”, думаю, відповідь буде вже трохи іншою, ніж на запитання про абстрактну дорослу доньку священника”, – каже вона.

Загальнонаціональне соціологічне дослідження провели на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО “Центр інформації про права людини” і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Усього було опитано 2 002 респондентів за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за областями України, типами поселення (Київ, обласні центри, інші міста, села), статтю і віком репрезентує доросле населення України (18 років і старше). Опитування проводилось у всіх областях України, м. Києві та контрольованих районах Донецької і Луганської областей. Опитування не проводилось в анексованому Росією Криму, м. Севастополі та окупованих територіях Донбасу. Максимальна випадкова похибка (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,2% з вірогідністю 0,954.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter