3 23 по 26 вересня проходить онлайн-фестиваль феміністичного кіно “Фільма”, доступ безкоштовний

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

3 23 по 26 вересня відбудеться онлайн-фестиваль феміністичного кіно “Фільма”. Усі стрічки програми будуть доступні безкоштовно з території України. Фільми демонструватимуться мовою оригіналу з розширеними українськими субтитрами. Для деяких стрічок буде доступний звукоопис українською мовою.

Про це повідомляє видання “Спільне”.

Кадр з фільму Віри Хітілової “Стокротки” (1966 р.)

Організатори фестивалю відзначають, що хотіли створити майданчик, де можна подивитись кіно з інтерсекційною феміністичною оптикою, майданчик для висловлення критичних феміністичних думок у мистецтві.

Повну програму фестивалю можна побачити тут.

“Визначення феміністичного кіно – це досить широке питання. Тому що є кіно, яке знімається на теми, дотичні до фемінізму, а є кіно, що створюється феміністичними методами: горизонтальність, взаємодія, спільне кінотворення”, – говорить представниця фестивалю “Фільма” Ірина Танцюра.

“Коли люди чують про феміністичний фестиваль, думають, що це історія про фільми, створені жінками про жінок. Доводиться пояснювати, що це взагалі не так. Фільм, створений жінкою або про жінку, не обов’язково буде феміністичним. Спеціально для цього в нашій концепції ми згадуємо, що спираємось на цінності інтерсекційного фемінізму. Для мене фемінізм — це передусім про солідарність між маргіналізованими групами й критична політична оптика”, – додає інша учасниця команди фестивалю Юлія Сердюкова.

До програми організаторки, за їхніми словами, відбирали фільми, які мало представлені мейнстримними фестивалями. Зокрема, там є спеціальна програма, присвячена трансдосвідам і трансфемінізму, а також антирасистська програма. Будуть також два покази, пов’язані із ромським активізмом.

В межах фестивалю також відбудуться 4 дискусії.

23 вересня – обговорення стрічки “Стокротки” Віри Хітілової за участі чеської кінокритикині й журналістки Їндржішки Благової, яка розповість про фільм і режисерку.

24 вересня – дискусія в межах антирасистської програми, 25 – дискусія в межах транспрограми, а в день закриття фестивалю — дискусія про те, що таке феміністичне кіно, з учасницями програми “Радикальна любов” та авторками стрічки – спеціального показу “Щасливі роки” Світланою Шимко й Галиною Ярмановою.

Всі дискусії будуть доступні незалежно від розташування глядача. Для участі в розмові треба буде лиш зареєструватись, а стрім зможуть дивитись усі.

Окрім перекладу з англійської на українську й навпаки, організатори підготували й переклад українською жестовою мовою.

Фестиваль проходить у співпраці з ГО “Фріфілмерз” за фінансової підтримки Rosa Luxemburg Stiftung в Україні та Movies That Matter. Партнери фестивалю — Чеський центр Київ, Агенція “Доступне кіно” громадської організації “Боротьба за права”, МКФ Cinema Queer.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter