19 жовтня на адмінмежі з Кримом припинив працювати КПВВ “Чаплинка”

Дата: 19 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 19 жовтня, з 00.00, пропуск людей і транспортних засобів через контрольний пункт в’їзду-виїзду “Чаплинка” на адміністративному кордоні з Кримом припинено.

Про це нагадав помічник начальника прикордонного загону Іван Шевцов, передає “Крим.Реалії“.

Рішення про припинення роботи цього КПВВ ухвалено згідно з розпорядженням Херсонської обласної державної адміністрації від 8 жовтня 2021 №792 і за погодженням із Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

У відомстві зазначили, що перетнути адмінкордон із Кримом можна буде в КПВВ “Каланчак” і КПВВ “Чонгар”, які продовжують функціонувати в штатному режимі.

За словами заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації (ХОДА) Миколи Якименка, на цьому КПВВ дуже маленький потік громадян, а отже його утримання було дуже дорогим. Якименко також зауважив, що поряд працює інший КПВВ з повним оснащенням. 

Проти закриття КПВВ виступили правозахисники Кримської правозахисної групи (КПГ). Вони вважають, що кожен пункт пропуску є дуже важливим, особливо в разі необхідності екстреної евакуації населення окупованої території на материкову частину України.

“Якщо ми говоримо про окуповані території, на яких залишається цивільне населення, то будь-який пункт виїзду вкрай важливий для евакуації, особливо для екстреної евакуації. Ми бачимо, що в будь-який момент ситуація може загостритися, може початись ескалація конфлікту, нові хвилі переслідування тощо. Якщо є можливість, треба зберігати якомога більше пунктів виїзду з окупованих територій. Тому правозахисники, і в тому числі наша організація, не підтримують рішення про закриття “Чаплинки”, – цитує голову КПГ Ольгу Скрипник видання “IPC-Генічеськ”.

Ольга Скрипник

Вона зауважила, що правозахисники не наполягали на розбудові сервісних зон на “Чаплинці”, їхнього облаштування вимагали на “Каланчаку” та “Чонгарі”, адже набагато менше людей перетинають адмінмежу через “Чаплинку”, ніж через інші контрольні пункти. Але збереження цього КПВВ вони вбачали як украй важливе, хоча б як додатковий пункт виїзду, зокрема, якщо щось станеться з тим же “Каланчаком”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter