Заборона на партнерські пологи vs “ковідні” ліжка: як франківські жінки виборюють право народжувати з підтримкою

Дата: 06 Листопада 2020 Автор: Ольга Падірякова
A+ A- Підписатися

За дослідженнями правозахисних організацій, зокрема Центру прав людини ZMINA  та “ООН-Жінки” в Україні, карантинні обмеження найбільше вдарили по жінках. Це стосується й роботи, яку вони втрачали частіше за чоловіків, і “передової” в медичній сфері, й збільшення навантаження з хатньої праці на карантині, й домашнього насильства. Не винятком стала і репродуктивна сфера. Адже серед заходів проти поширення коронавірусу опинилась і заборона на партнерські пологи.

Хоча такі пологи з 2005 року закріплено в законодавстві, а заборона на них під час карантину на рівні МОЗ відсутня, регіональна влада має в цьому питанні свою логіку. Так, наприклад, в Івано-Франківську народжувати з партнером заборонено у всіх державних пологових. Буцім присутність чоловіка, який весь час живе з жінкою в одному домі, посилює загрозу інфікування. Водночас, за цією логікою, рішення влади віддати гінекологічний корпус пологового будинку під розміщення коронавірусних хворих ніяк не загрожує тим же породіллям, які в цьому корпусі проходять флюорографію.

Розповідаємо про те, як жінки Івано-Франківська третій місяць виборюють право народжувати з підтримкою партнерів і чому такі пологи важливі для здоров’я всієї родини.

Місяці звернень від вагітних: примарний результат і відкочування назад 

На початку листопада ініціативна група жінок з Івано-Франківська надіслала на адресу Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я звернення, де просить змусити місцеву та обласну владу скасувати заборону на партнерські пологи, яку останні запровадили, посилаючись на карантинні заходи.

Звернення, копію якого передали виданню ZMINA, підписали три учасниці ініціативної групи, але вони кажуть, що представляють кілька десятків породіль, які протягом останніх місяців звертались із заявами про пологи з партнером і отримували відмову.

Підписантки звернення розповідають, що 12 травня 2020 року Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міськради видало наказ №102, яким заборонило участь партнерів у пологах. На підставі цього наказу комунальне підприємство “Міський клінічний перинатальний центр Івано-Франківської міської ради”, крім заборони партнерських пологів, також обмежило і відвідування стаціонарних пацієнток, зокрема породіль. Так само в межах протиепідемічних заходів заборонив партнерські пологи й Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА. Отже, в жодному державному пологовому будинку в місті не можна народжувати з партнером.

Однак авторки звернення, серед яких є юристка Наталя Федосенко, вказують, що в основі загаданих заборонних наказів немає жодного законодавчого документа чи нормативного акта, в якому було б прописано обмеження права на партнерські пологи та обмеження права пацієнта на допуск члена сім’ї.

Водночас право на проведення партнерських пологів закріплено наказом МОЗ № 782 від 29 грудня 2005 року та Протоколом медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною від 4 квітня 2005 року.

Авторки звернення розповідають, що протягом останніх двох місяців більш ніж 20 вагітних мешканок Івано-Франківська неодноразово зверталися до міського та обласного перинатальних центрів по дозвіл на партнерські пологи, але отримували відмови. Також вагітні жінки надсилали звернення до міського та обласного управлінь здоров’я з проханням надати внутрішні розпорядчі документи й рішення комісій стосовно партнерських пологів та перелік додаткових вимог для присутності партнера.  

24 вересня на засіданні виконкому Івано-Франківської міськради мер Івано-Франківська Руслан Марцінків дав управлінню охорони здоров’я усне розпорядження про відновлення партнерських пологів у місті. Після цього міський перинатальний центр наказом від 29 вересня визначив перелік додаткових вимог для присутності партнера під час пологів і дозволив партнерські пологи з 30 вересня до 1 листопада. Тобто лише на місяць.

Але, як розказала учасниця ініціативної групи Наталя Федосенко, і в цей період не всі охочі породіллі змогли скористатися можливістю народити з партнером. Наталі відомі випадки, коли вагітна з чоловіком подали заявку, зібрали всі визначені переліком документи, пройшли тести та вжили додаткових заходів безпеки, але їм усе одно відмовили через те, що місто якраз потрапило в “червону” зону карантину.

Паралельно активістки звернулися по роз’яснення щодо проведення партнерських пологів на урядову гарячу лінію і отримали відповідь від МОЗ. У відповіді від 21 жовтня міністерство повідомило, що 2 жовтня надіслало підрозділам з питань охорони здоров’я облдержадміністрацій листа, де нагадує, що партнерські пологи передбачено законодавством, і просить забезпечити “реалізацію права жінок на підтримку під час пологів за умови дотримання карантинних заходів”.

Після цього жінки знову звернулися до Івано-Франківської ОДА з питанням, чи збирається область виконувати рекомендації МОЗ щодо партнерських пологів. Але 2 листопада вони отримали відповідь, що 23 жовтня обласне управління охорони здоров’я заборонило партнерські пологи в “червоних” і “помаранчевих” зонах епідемічної безпеки, а для “жовтого” та “зеленого” зонування присутність партнерів визначатиметься рішеннями органів місцевого самоврядування та керівництва закладів охорони здоров’я. Тобто партнерські пологи знову опинилися під забороною в місті.

Тож жінки у своєму поточному зверненні до Кабміну та МОЗ просять скасувати накази міського управління охорони здоров’я Івано-Франківська та Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, які містять заборони на партнерські пологи, зобов’язати згадані підрозділи розробити положення про організацію партнерських пологів у міському та обласному перинатальних центрах і затвердити обов’язкові вимоги до партнера для участі його в партнерських пологах під час дії карантину.

Народжувати без партнерів, але поруч із ковідним відділенням для всього міста

Водночас жінки зауважують, що мер Руслан Марцінків у своєму відеозверненні 29 жовтня заявив, що гінекологічний корпус міського перинатального центру відведуть під шпиталізацію хворих з підозрою на коронавірусну хворобу. Мер обіцяє, що таке відділення матиме окремі входи й окремий персонал.

Утім, громадські активісти зібрали інформацію з цього питання і з’ясували, що відділення для хворих із коронавірусом будуть на другому, третьому та п’ятому поверхах корпусу перинатального центру. До цього корпусу можна зайти через п’ять входів, але всі вони ведуть до одного ліфта та одних сходів, якими можна піднятися нагору.

Крім того, на першому поверсі гінекологічного корпусу розташований кабінет, де породіллі щодня роблять флюорографію.

“Якраз у той самий кабінет, у якому будуть обстежувати і хворих на Covid-19. На тому ж таки першому поверсі знаходиться приймальний покій, через який проходитимуть усі хворі на ковід. Також там є УЗД-кабінет, де також зможуть обстежуватися ті ж таки хворі”, – пишуть авторки звернення.

Вони додають, що на четвертому поверсі згаданого корпусу, який належить уже обласному перинатальному центру (і міський, і обласний пологові будинки облаштовано в одному лікарняному комплексі. – Ред.), міститься гінекологічне відділення з великою кількістю жінок і реанімація з важкохворими жінками. Контакт цих жінок із хворими на коронавірус неминучий, бо є лише один спільний сходовий прогін і один ліфт.

На цьому тлі авторки звернення вважають абсурдним рішення про заборону партнерських пологів з метою захисту пацієнтів та персоналу пологового від можливого зараження коронавірусом.

Чим корисні партнерські пологи й на що впливає заборона – думки експертів

Підтримує вимоги івано-франківських жінок і громадська організація “Природні права. Україна”, яка також спрямувала своє звернення до Кабміну та МОЗ. Тут наголошують, що повернення партнерських пологів є критично необхідним для жінок, адже воно значно знизить ризики для здоров’я і матері, і дитини, а також позитивно впливатиме на всю родину.  

“Неможливість мати партнерську підтримку під час пологів доведено шкодить здоров’ю як жінок, так і новонароджених дітей, у той час як гіпотетичний ризик інфікування може бути мінімізованим дотриманням простих запобіжних заходів – використанням індивідуального захисту та частим миттям рук”, – йдеться у зверненні громадської організації до уряду.

Правозахисники зазначають, що відсутність партнерської підтримки підвищує ризики:

  • необхідного медичного знеболювання пологів – на 11%;
  • інструментальних пологів – на 11%;
  • дітей з низькою оцінкою за Апгар на п’ятій хвилині – на 61%;
  • негативного сприйняття жінкою своїх пологів – на 45%;
  • кесаревого розтину – на 33%.

Такі дані організація наводить з посиланням на розміщений у бібліотеці Кокрейна систематичний огляд 27 досліджень за участю 1588 жінок із 17 країн у 2017 році авторства Meghan A Bohren, Ellen De Hotnett, G Justus Hofmeyr та Carol Sakala.

Організація також зазначає, що, згідно з результатами проведеного опитування породіль, 74% пологів, які відбулись у 2019 році, були партнерськими.

“Тож ця заборона негативно впливає на переважну більшість породіль Франківщини”, – кажуть у “Природних правах”.

Яка ситуація з партнерськими пологами в інших регіонах України та у світі

Представниця Асоціації батьків передчасно народжених дітей “Ранні пташки”, експертка з прав жінок під час вагітності і пологів Євгенія Кубах повідомила, що з початком пандемії до громадських організацій, зокрема в ГО “Природні права. Україна”, надходили численні скарги від жінок з різних регіонів України про заборону народжувати з партнером. Адже попри відсутність такої заборони на державному рівні її ухвалювали на місцевих: в управліннях, департаментах, тимчасових комісіях з ковіду, подекуди – просто в окремих пологових будинках.

Як розповіла експертка в коментарі виданню ZMINA, у більшості пологових будинків, а їх в Україні приблизно 400, партнерські пологи лишаються забороненими. Водночас залежно від регіону ситуація може бути різна.

Наприклад, у Львові жінки домоглися скасування заборони на рівні міської влади, але на рівні обласної заборона лишається. Проте тут жінки хоча б можуть обирати заклад, у якому партнерські пологи дозволено, каже Кубах. Також, за її словами, поступово була скасована заборона в Рівному. Дозвіл на такі пологи передбачає відповідні вимоги до партнерів: здебільшого це негативний тест на ковід, відсутність респіраторних симптомів, постійне перебування під час пологів з роділлею тощо.

А от у Києві ситуація була краща від початку. Першим, майже одразу після заборони в березні 2020-го, повернув партнерські пологи Київський міський пологовий будинок №5, слідом за ним – приватні пологові будинки. Зараз, здається, всі пологові Києва дозволяють присутність партнера за умов дотримання заходів безпеки.

Водночас, за словами правозахисниці, борються за повернення партнерських пологів в Івано-Франківську, Тернополі, Чернівцях, Харкові та багатьох інших містах, створено численні петиції до органів місцевої влади, жінки пишуть запити та скарги щодо порушення їхніх прав.

“Зважаючи на те, що епідемія може тривати не один рік, а партнерські пологи мають доведений позитивний вплив на здоров’я матерів і дітей та є певним фактором профілактики акушерського насильства, повернення партнерської підтримки в кожен пологовий України є дуже важливим”, – наголошує Євгенія Кубах.

Вона також навела приклади того, як питання з партнерськими пологами розв’язують в інших країнах. Так, вони залишилися дозволеними (за умови дотримання певних правил безпеки) у Швеції, Британії, у більшості великих медичних клінік Німеччини (таких як “Шаріте”). У США ситуація різна залежно від штату, але у розпал епідемії в штаті Нью-Йорк жінки звернулися до місцевого губернатора з вимогою дозволити партнерські роди. І губернатор, сам батько чотирьох дітей, – погодився.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter