Воєнні злочини Росії в Україні: добірка громадських та державних ініціатив, які їх документують

Дата: 14 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З перших днів розпочатої Росією війни в Україні окупанти обстрілюють міста і завдають авіаударів по цивільних об’єктах, від чого гинуть мирні громадяни. Мішенями стають автомобілі швидкої допомоги, автобуси та легкові машини, в яких евакуюються люди, дитячі будинки, лікарні, церкви та житлові райони.

У неділю, 27 лютого, на третій день вторгнення, президент Володимир Зеленський у своєму твіттері написав, що “Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН і Головний судовий орган ООН, до юрисдикції якого входять усі питання, що передаються йому державами, і всі питання, передбачені Статутом ООН і чинними договорами й конвенціями.“. Наступного дня прокурор уже Міжнародного кримінального суду в Гаазі і Перший правовий інститут, що діє постійно, до компетенції якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини й злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту. Карім Хан заявив, що хоче якомога швидше почати розслідування ситуації в Україні. А вже 2 березня, після відповідного звернення 39 країн, робота зі збору доказів розпочалась. Водночас низка громадських та урядових організацій України започаткувала ініціативи зі збору інформації про воєнні злочини – від злочинів проти людяності до злочинів щодо об’єктів культурної спадщини. Документувати запрошують і громадян. 

Хто і про які саме злочини збирає дані – у нашій добірці. 

Авіабомба ФАБ-500 у приватному будинку в місті Чернігів

Міжурядова платформа зі збору доказів для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН. У спільній координації Офісу президента України, Міністерство юстиції України, Міністерство закордонних справ України та Представництво президента України в Автономній Республіці Крим створили вебплатформу для ефективного збору і оброблення інформації про порушення прав людини Російською Федерацією. Представників правозахисних організацій та наукової спільноти, експертів у сфері прав людини та всіх, хто володіє інформацією про факти порушень прав людини або ж став жертвою чи свідком таких подій, просять надсилати відео- та фотоматеріали, а також інформацію сюди. 

Офіс генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив ресурс для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Для цього запустили окремий сайт, на якому, щоб надіслати докази, варто заповнити анкету. Наразі Офіс генпрокурора розслідує вже понад 1700 справ про воєнні злочини РФ. 

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан почав розслідування ситуації в Україні та закликав надсилати будь-яку інформацію щодо злочинів Росії до його Офісу за адресою otp.informationdesk@icc-cpi.int.

Міністерство культури та інформаційної політики України документує воєнні злочини проти людяності та об’єктів культурної спадщини, скоєні армією Росії. Так, орган закликає користувачів надсилати відео- та фотоматеріали, а також будь-яку інформацію на спеціально створений для цього ресурс. 

Серед прикладів воєнних злочинів у сфері культури такі: 
  • пошкодження старовинних будівель (пам’яток архітектури), історичних кладовищ, пам’ятників, релігійних споруд, творів мистецтва, пам’яток природи, будівель закладів культури – театрів, музеїв, бібліотек та ін.;
  • руйнування археологічних об’єктів – курганів, валів давніх земляних укріплень, місць розкопок та ін.;
  • факти поранення / загибелі цивільних осіб унаслідок застосування сили та зброї окупантом під час спроби пошкодження культурних об’єктів;
  • захоплення майна, пограбування окупаційними силами музеїв, бібліотек та інших закладів культури.

Центр протидії дезінформації при РНБО України. Спільно з волонтерами створили чат-бот для збору та обробки
доказів воєнних злочинів РФ в Україні. 

Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Основна робота коаліції складатиметься з декількох напрямів:

  • документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних під час російської збройної агресії проти України;
  • інформування громадськості в Україні й за кордоном про найтяжчі злочини під час російської агресії в Україні;
  • навчання журналістів та волонтерів щодо роботи зі свідками воєнних злочинів та з документування;
  • захист жертв російсько-української війни за допомогою використання національних та міжнародних механізмів правосуддя;
  • забезпечення ефективної скоординованої співпраці національних та міжнародних неурядових організацій щодо процесів правосуддя;
  • сприяння забезпеченню невідворотності покарання за найтяжчі злочини та створенню спеціальних механізмів притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Правозахисники вже почали навчати волонтерів та журналістів документування свідчень очевидців. Вони закликали свідків злочинів повідомляти про це на пошту warcrimesos.ua@gmail.com.

Громадянська мережа “ОПОРА” також збирає та систематизує воєнні злочини. Після верифікації та опрацювання даних юристами мережі всі дані належно оформлять і надішлють безпосередньо до представників міжнародних судів. Громадян просять вносити інформацію у відповідну форму на сайті

Команда фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA започаткувала збір відеосвідчень війни. Їх укладуть в каталоги та архіви для проєкту “Енциклопедія війни”. Зібрані відео планують перекладати англійською мовою й оприлюднювати на іноземних інформаційних ресурсах, щоб світ з перших вуст дізнавався про жорстоку війну, яку веде Росія проти України. А також про безпрецедентний, героїчний опір, який чинить український народ. Відзняті відеокадри передадуть майбутнім дослідникам/-цям та документаліст(к)ам, щоб вони могли користуватися каталогом і використовувати цей матеріал у своїй роботі (попередньо узгодивши умови використання з автор(к)ами). Матеріали збирають за посиланням

Кожен з ресурсів містить пояснення про те, що фіксувати та як, а також гарантує конфіденційність і захист персональних даних тих, хто вносить інформацію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter