У Києві ЛГБТ-акцію “глушили” україномовною музикою

Дата: 30 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

30 серпня біля Київської міської державної адміністрації (КМДА) 16 активістів протестували проти згортання свободи зібрань для ЛГБТ-спільноти в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Під час перформансу активісти повністю накрили лежачу дівчину прапором ЛГБТ-спільноти. У руках вона тримала табличку з написом “Скоро мене не стане”. За словами організаторів акції, це реальна картина того, як держава забезпечує право на мирні зібрання для ЛГБТ-активістів.

Люди будь-якої орієнтації, будь-якої етнічності, національності, раси повинні мати однакові права. Права людини – однакові для всіх. Якщо ми йдемо в центр міста і заявляємо про те, що наші права порушуються – це наш мирний протест, це наше право. Воно закріплено в Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в нашій Конституції. Тоді чому ми маємо постійно переносити акцію, скасовувати її? Чому прибігають не зовсім нормальні люди, починають бити і вбивати нас?”, – запитує організаторка акції Олена Шевченко.

Впритул до будівлі КМДА були розставлені десять гучномовців. Україномовна музика приглушувала виступ організатора акції через мегафон.

Музику спеціально включила КМДА, аби заглушити нашу акцію. Нам телефонували із Департаменту зі зв’язками з громадськістю і попереджали нас, щоб ми не виходили. Вони сказали, що буде дитяче свято, якого зараз, як ви бачите, немає. Напевно, вони вважають, що краще нам не надавати слова. Звичайно, вони можуть затикати нам рота, але це не надовго”, – стверджує Олена Шевченко.

За її словами, в КМДА постійно пропонують перенести акції в якесь передмістя чи в спальний район. Однак у цьому немає сенсу, усюди – б’ють праворадикали.

Активістка занепокоєна насиллям з боку правих радикалів: “Сьогодні виступають, аби заборонити будь-яку згадку про нас. Сьогодні – це ми, а завтра може бути кожен із вас. Правий радикалізм виступає за національну державу, за нацизм. Вони проти того, щоб в Україну приїжджали люди із іншим кольором шкіри, із іншою національністю, з іншою сексуальною орієнтацією, іншою ґендерною ідентичністю”.

Олена Шевченко переконана, що не за таку ситуацію люди боролись на Євромайдані.

“На Майдані ми боролись за права людини. Права людини – універсальні і однакові для всіх, незалежно від статі, раси, сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності. Сьогодні ми покажемо вам, що ми не хочемо мовчати. Нам не потрібно затикати рота. Ми будемо виходити відкрито! Ми будемо виходити в центр міста і заявляти про свої права!”, – заявила організаторка акції.

З міркувань безпеки активісти обмежили тривалість акції до десяти хвилин.

“На жаль, сьогодні ми не можемо стояти тут довго, не можемо пройти маршем центральною частиною міста. На жаль, сьогодні нам доводиться ховатись від свавілля. Ми закликаємо кожного не мовчати ані в школі, ані на роботі, ані в родині. Говоріть про свої потреби, про свої права. Якщо ми будемо мовчати, у нас буде так само, як і в Росії. Україна, на жаль, рухається тим самим шляхом правового радикалізму”, – констатує Олена Шевченко.

Активістка не погоджується із тезою, що через збройний конфлікт в Україні ЛГБТ-акції та права людини – не на часі: “Це нісенітниця! З таким успіхом можна казати, що ваше життя – не на часі. Права людини – завжди на часі. Якщо сьогодні будуть вбивати одну людину, то чому завтра не можна буде вбивати іншу?”.

Нагадаємо, 6 червня у Києві під час Маршу рівності внаслідок нападів постраждали щонайменше десять учасників та п’ять міліціонерів. Один правоохоронець перебував у важкому стані.

Як повідомлялось раніше, замість того, аби готуватись до мирного зібрання та дбати про безпеку учасників, українська влада часто відмовляє організаторів акцій від їх проведення.

Раніше очільник Києва Віталій Кличко закликав політичні сили і громадські організації не розпалювати ворожнечу і не створювати протистояння через Марш рівності.

Через заборону суду організатори “Одеса Прайд-2015” відмовились від проведення маршу 15 серпня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter