Права людини, війна та відбудова: які події готує правозахисна програма фестивалю Docudays UA

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З 3-го по 7 червня під час Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA проходитимуть заходи правозахисної програми Rights now! Події організовує Правозахисний департамент Docudays UA спільно з командою проєкту “Архів війни”, а також громадські ініціативи. Цьогоріч події об’єднує образ майбутнього, частиною якого є відновлення після нашої перемоги. 

Нижче коротко розповідаємо про заходи, які плануються.

Всі розмови у форматі “Кава з правозахисника(ця)ми” починатимуться об 11:00.

3 червня від Центру прав людини ZMINA дізнаєтеся, хто і як має відновлювати деокуповані території.

4 червня представниці мережі DOCU/CLUB розкажуть про документальні фільми, які допомагають достукатися до сердець людей.

5 червня про екологію та відбудову поговорять гості заходу від Національного екологічного центру.

6 червня чому статеве виховання має бути базовим для підлітків і дорослих з’ясують спікер(к)и кампанії проти сексизму “Повага”.

7 червня про важливість включення людей з інвалідністю у планування відновлення України розкажуть експерт(к)и FIGHT FOR RIGHT!

Проєкт ГО Docudays та Infoscope — “Архів війни” — вже понад рік збирає та каталогізує цифрові матеріали для збереження історії, справедливого представлення подій у правовому, публічному та культурному дискурсах.

 

Події “Архіву війни” зустрічайте о 16:00.  

4 червня у розмові “Голоси України: як говорити про війну, аби світ розумів” відомі журналіст(к)и, режисер(к)и та воєнкор(к)и поділяться досвідом донесення меседжів про війну в Україні іноземній аудиторії. 

5 червня дізнаєтеся, що відбувається з музейними колекціями від початку повномасштабного вторгнення з події “Вкрадені скарби: Як повернути награбовану Росією культурну спадщину”.

6 червня Ед Вулліамі – британський журналіст, який свідчив у Міжнародному кримінальному суді по справі воєнних злочинів в колишній Югославії, та Ілля Пономаренко – український журналіст, який розказує світові про війну в Україні на сторінках The Kyiv Independent, зустрінуться у діалозі “Сторітелінг на війні: чи можуть журналісти допомогти у звершенні правосуддя?”.

7 червня у розмові “Конфлікт, війна, геноцид? Що напишуть про російську агресію підручники з історії?” йтиметься про суть поняття геноцид та довгострокові наслідки визнання та доведення дій Росії проти українців геноцидом.

Про майбутній розвиток нашої країни, а також про те, що допомагає нам переживати війну, поговоримо в основній програмі RIGHTS NOW!  Майже всі події починатимуться о 18:30. 

Відкриватиме основну програму 3 червня дві дискусії: “Шлях відновлення. Хто і як творитиме нову Україну?”, де йтиметься про 7 принципів декларації Лугано, яку Україна та міжнародні партнери ухвалили у 2022 році у Швейцарії та “Відновлення після поранень: як військові долають бюрократію”, де з’ясуємо, як зробити ефективною взаємодію з державою, аби наші військові відчували свою цінність (18:30). 

4 червня про допомогу дітям у подоланні стресу від війни поговоримо у події Травми війни: як Хібукі-терапія допомагає дітям”.

5 червня у розмові “Психологічний самозахист: чому важливо жартувати про війну” поміркуємо, як українцям/-кам вдається жартувати в ці важкі часи та в чому полягає феномен такої психологічної стійкості.

7 червня програму RIGHTS NOW! завершить подія “Відбудова України: як зробити громади комфортними для всіх”. Разом з освітнім проєктом Stem is Fem розберемо, в який спосіб кожен/кожна із нас може впливати на процес відбудови

Усі події правозахисної програми RIGHTS NOW! відбудуться в кінотеатрі “Жовтень” у залі “Солодке життя” з перекладом жестовою мовою. Вхід на події вільний. Розклад подій вже на сайті фестивалю https://docudays.ua/2023/program/rights-now/ 

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться з 2-го по 8 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter