Як в Азербайджані переслідують відеоблогера Мехмана Гусейнова

Дата: 28 Березня 2017 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

Популярному в Азербайджані відеоблогеру Мехману Гусейнову загрожує 2 роки в’язниці за статтею “наклеп”. Захист і правозахисники вказують на політичну вмотивованість переслідування.

Зал Бакинського апеляційного суду аплодує, коли конвой заводить Мехмана Гусейнова. Він – у кепці кольору хакі. Із-під темно-синього піджака стирчить жовта футболка. Мехман жваво жестикулює у скляній клітці, посміхаючись своїм друзям і знайомим. Через звуконепроникне скло його не чути.

Азербайджанська влада не вперше переслідує Мехмана Гусейнова. Поліція вже двічі затримувала його – у 2012 і 2016 роках.

Раніше він очолював Інститут свободи та безпеки репортерів, – азербайджанську правозахисну організацію, яка обстоювала свободу вираження поглядів та інформації. У країні закрили цю громадську організацію.

НЕЛЮБОВ ДО КРИТИКИ

У Facebook-групи “Sancaq” 326 тисяч учасників

На своїй сторінці в Facebook “SANCAQ” (шпилька – ред.) відеоблогер розповідає про корупційні проекти, майно азербайджанських чиновників в уряді і олігархів.

У своїх відео він показував вілли, зокрема, міністра транспорту, міністра праці та соцзахисту, глави МНС, керівника виконавчої влади Баку Гаджібали Абуталибова, депутата парламенту Тахіра Сулейманова і екс-депутата Галіба Салахзаде.

Глава Клубу прав людини Расул Джафаров упевнений, що з 2015 року матеріали Мехмана Гусейнова стали небезпечні для влади.

“У 2011–2012 роках Мехман не займався корупційними темами. Він знімав відео з різних заходів, включаючи протестні акції. Але його робота, починаючи з 2015 року, створювала все більше проблем для уряду. Азербайджанська влада не любить критику”, – зазначає Расул Джафаров і додає, що матеріали блогера з часом ставали популярнішими.

ЗАТРИМАННЯ

9 січня 2017 року невідомі в цивільному одязі брутально заштовхали блогера в машину без номерних знаків.

“На мене напали чоловік з 8, запхали в машину, заклеїли рот, наділи на голову мішок, катували електрошокером”, – заявив Мехман Гусейнов журналістам.

Він стверджує, що його закували в наручники, змусили нахилити голову вниз і били. Пізніше його відвезли в невідоме місце, де побили його знову. За його словами, хтось став на нього і “сфотографував у принизливій формі”.

Після цього Мехмана Гусейнова відвезли у 22-е відділення Насімінского райуправління поліції Баку, де його утримували всю ніч без зв’язку з адвокатом та рідними.

Під час побиття блогеру стало погано. Лікарі швидкої допомоги після прибуття до поліцейського відділку і огляду Гусейнова, зазначили, що в нього варикозне розширення вен.

“Під час затримання поліцейські били в його праву ногу електрошокером. Сукупність усіх дій щодо нього дуже сильно погіршили його самопочуття. Він втратив свідомість”, – каже один із адвокатів блогера Фуад Агаєв.

Наступного дня, 10 січня, його відвезли в суд, де йому присудили штраф за непокору поліції. Поліція стверджує, що блогера затримала патрульно-постова служба за те, що він лаявся з якимось перехожим та ігнорував зауваження поліцейських, що закликали його до порядку.

Як тільки блогер вийшов із суду, він відразу заявив журналістам про тортури.

 

“Вони, мабуть, сподівалися, що я стану благати і просити про помилування, але я цього не зробив. Мене привезли кудись, всіляко знущалися і ображали. Я їм заявив, що б ви зі мною не зробили, я від своєї роботи не відмовлюся”, – додав він.

За день до зникнення Мехман Гусейнов опублікував відеоролик, у якому він на вулицях запитував одружених чоловіків, чи призначили би вони дружин своїми заступниками у власних компаніях. Блогер зробив опитування після того, як президент Азербайджану Ільхам Алієв призначив свою дружину Мехрібан першим віце-президентом країни. Голова інформаційного агентства “Туран” Мехман Алієв пов’язує арешт блогера і вирок саме з цим відео.

ПЕРША ІНСТАНЦІЯ

Начальник Насімінского райуправління поліції Мусі Мусаєв подав на блогера скаргу в порядку приватного звинувачення. Він попросив суд визнати Гусейнова винним у наклепі на орган поліції.

Мусі Мусаєв вважає, оскільки мова йде про ввірене йому управління поліції і блогер вказує, що його катували його люди “за вказівкою зверху”, то це ображає честь і гідність. У своїй скарзі він зазначає, що такі звинувачення блогера змальовують його в очах громадськості як викрадача і організатора катувань над людьми.

“Найголовніше, що Мехман його не знає взагалі і не згадував його імені в заявах про тортури, як і інших поліцейських. За 35 років моєї адвокатської роботи ніколи ще не було, щоб ім’я людини не називали, а вона подавала позов про наклеп”, – каже Фуад Агаєв.

Правозахисник Расул Джафаров упевнений, що Мехман Гусейнов не брехав про побиття.

Правозахисник Расул Джафаров

“Якби тортур не було, то він би не плакав перед журналістами, і не розповідав про те, що сталося”, – зазначає він.

Мехмана Гусейнова затримували і раніше, але тоді він не заявляв про тортури, зазначає адвокатка блогера Шахла Гумбатова.

Расул Джафаров був на судовому засіданні в Сураханскому райсуді, де блогеру присудили два роки за наклеп. Він згадує, що саме судове засідання тривало близько 20 хвилин.

“Суд відмовився заслуховувати клопотання захисту Мехмана і дав 5 хвилин на підготовку до заключного слова. Суддя не дотримався цього часу і зажадав виступу. Він також перервав виступ блогера і пішов до дорадчої кімнати. Там він пробув теж близько 5 хвилин, після чого зачитав вердикт про позбавлення волі на два роки”, – згадує Расул Джафаров. Він також пов’язує арешт і вирок із останнім відео блогера. – “Тут рішення суду базувалася не на правовій підставі, а на політичній, тому ми вважаємо його політв’язнем”.

“Якщо навіть припустити, що він здійснив наклеп, то в багатьох країнах Ради Європи і ОБСЄ за дифамацію не саджають до в’язниці. У нас в Кримінальному кодексі не декриміналізували цю статтю”, – додає правозахисник.

ДОВІДКА: “Наклеп, поєднаний з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, – карається виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох або до трьох років”.

Ст. 147.2 Кримінального кодексу Азербайджану, яку інкримінують Мехману Гусейнову.

АПЕЛЯЦІЯ

Трійка суддів в апеляційному суді Баку 29 березня відхилила всі клопотання захисту блогера.

Адвокати Мехмана Гусейнова просили суд дозволити провести фото- та відеозйомку в суді, хоча б на п’ять хвилин.

“Уже майже три роки є Президентський указ про електронне судочинство. У ньому передбачені аудіо- і відеозапис процесу. Пора втілити цей указ, щоб потім протоколи судових засідань не спотворювалися. Крім того, з огляду на суспільний інтерес до даного процесу, прошу суд надати більш місткий зал. Багато з тих, хто прийшов, залишилися на вулиці”, – сказав суддям Фуад Агаєв. Адвокат Мусі Мусаєва заявив, що не вважає справу Мехмана Гусейнова резонансною. Суд відхилив це клопотання.

– На якій підставі? – спитав Фуад Агаєв головуючого суддю Вагіфа Мурсагулова.

– А це я потім тобі скажу, відповів він, пильно дивлячись на захисника.

Адвокат блогера Ельчин Садигов каже, що Апеляційний суд Баку, як і перша інстанція, пішов на процесуальні порушення

У суді заборонена відео- та фотозйомка. Не можна здійснювати навіть аудіозаписи. Охорона суду вилучає всю техніку у всіх перед тим, як пройти до зали засідання.

Шахла Гумбатова клопотала про зміну запобіжного заходу блогеру на домашній арешт або звільнення під заставу.

“Мехман Гусейнов не має наміру ховатися від суду. Він приходив на всі процеси в суді першої інстанції. Крім того, у нього немає ані внутрішнього паспорта, ані закордонного паспорта. Їх йому не видають ті самі органи поліції”, – заявила вона в суді.

Сам Мехман Гусейнов зазначив, що був би радий, якби йому змінили запобіжний захід, але додав, що йому все одно.

“Звичайно, було б добре, якби мене зараз звільнили хоча б під домашній арешт. Але мені все одно, яке рішення прийме цей суд. Усі знають, що я ні чому не винен, і заарештували мене через мої репортажі і захист прав активістів і журналістів”, – заявив суду блогер.

Адвокати блогера намагалися провести дослідження доказів про тортури, чого не зробила перша інстанція.

Оскільки поліція стверджує, що Мехмана затримала патрульно-постова служба (ППС), то адвокати хотіли в суді переглянути запис відеореєстратора машин поліції.

“Усі ми чудово знаємо, що машин ППС там не було. У затриманні брали участь люди в цивільному і позаштатні машини”, – зазначив Фуад Агаєв.

Крім того, захист Гусейнова вказує, що поліція знищила записи з камер відеоспостереження з управління поліції. На запит прокуратури Баку про ці записи, у відділі поліції відповіли, що з технічних причин їх немає.

“Слідчий після цього нічого не робив. А повинен був викликати відповідальних осіб і допитати: коли в них виникли технічні проблеми, куди вони зверталися, хто відповідальний за це, як могли зникнути записи на всіх поверхах відділку”, – стверджує Фуад Агаєв.

Також захист просив суд допитати додаткових свідків.

“Прошу допитати позивача Мусу Мусаєва в особливому порядку і забезпечити його примусовий привід, якщо він відмовиться з’явитися до суду”, – клопотав Ельчин Садигов. Сам Муса Мусаєв приходив на засідання як першої, так і другої інстанцій.

Крім того, адвокати блогера хотіли провести експертизу почерку в адмінпротоколі затримання Мехмана. Вони мали намір дізнатися, чи підписував блогер цей документ під тиском, і чи його цей підпис взагалі.

Наступне засідання в апеляційному суді Баку відбудеться 10 квітня

ПРОКУРАТУРА

Тим часом прокуратура Баку не побачила фактів катувань під час затримання.

“Слідче управління винесло постанову про відмову порушення кримінальної справи. Вони зібрали матеріали і написали, що “на підставі зібраних доказів ми дійшли висновку, що тортур не було””, – каже адвокатка Шахла Гумбатова.

Захист блогера намагався оскаржити рішення прокуратури. Те, що відбувається в суді, Шахла Гумбатова називає знущанням, оскільки для ознайомлення зі 132 сторінками відмовного матеріалу прокуратури суддя дав дві години.

“Відмовний матеріал принесли близько 13:00, а судове засідання назначили на 14:00. Суддя сказав, що дає спочатку 30 хвилин на ознайомлення, потім – півтори години. За такий час неможливо відксерити, прочитати і проаналізувати матеріал”, – каже Фуад Агаєв.

“Навіть прокурор погодився перенести слухання на інший день”, – додає Шахла Гумбатова.

Судово-медична експертиза підтвердила наявність синців, ран на руках і нозі Мехмана Гусейнова.

Адвокат Фуад Агаєв

“Експерти підтвердили, що говорив Мехман і його захист, що його пошкодження могли бути заподіяні за умов і обставин 9 січня”, – пояснює Фуад Агаєв.

Постанова прокуратури про відмову порушення кримінальної справи одна з основних доказів провини Мехмана Гусейнова. Суд першої інстанції у своєму вироку посилається саме на цей документ.

“Максимум 31 березня ми оскаржимо рішення суду, який вказав на правомірність рішення прокуратури. І апеляція тут може відбутися раніше, ніж апеляція у справі про наклеп (10 квітня – ред.). Таким чином вони зі спокійною душею будуть посилатися на постанову прокуратури і говорити, що тортур не було”, – прогнозує розвиток справи Фуад Агаєв.

ОМБУДСМАН

Уповноважена з прав людини в Азербайджані Ельміра Сулейманова не проявляє активності в справі відеоблогера.

Вона тільки відправила моніторів Національної превентивної групи досліджувати умови СІЗО, де утримується блогер.

“Мехман Гусейнов зазначив, що його права щодо утримання під вартою забезпечені. Він задоволений медичною допомогою, їжею та ставленням персоналу. Під час візиту йому забезпечили право на телефонний дзвінок”, – повідомила 13 березня прес-служба азербайджанського омбудсмана.

“А він і не мав претензій до працівників пенітенціарної системи. Його ж били в поліції. Це резонансна справа. Офіс омбудсмана самостійно повинен запитувати інформацію, перевіряти її та інше”, – зазначає Фуад Агаєв.

Омбудсман Азербайджану Ельміра Сулейманова

В омбудсмана відмовилися коментувати Центру інформації з прав людини інші аспекти справи Гусейнова. У прес-службі повідомляють, що у цій справі багато інформації на сторінці Уповноваженого з прав людини, але, крім прес-релізу Національної превентивної групи, там нічого немає.

Расул Джафаров зазначає, що омбудсман в Азербайджані не грає ніякої ролі в захисті прав політв’язнів.

“У нас вже була аналогічна поведінка щодо політв’язнів Гіяса Ібрагімова і Байрама Мамедова, які в минулому році написали протестні гасла на монументі Гейдару Алієву. Коли омбудсману передали факти про катування, то після її візитів в СІЗО з’явилася заява про відсутність будь-яких ознак катування. Хоча у них все було очевидно. Ми восени минулого року звернули увагу ООН, що азербайджанський омбудсман не працює на статус А (найвищий статус відповідності Паризьким принципам ООН, який вирізняється ефективністю, незалежністю і незаангажованістю – ред.)”, – зазначає Расул Джафаров.

РЕАКЦІЯ

24 міжнародні організації закликали азербайджанську владу звільнити Гусейнова. Вони вважають, що вирок блогеру свідчить про небажання влади поважати свободу слова, а також про намір продовжити репресії щодо критичних голосів.

 

“Вирок і тюремне ув’язнення Мехмана Гусейнова обурливі. Це ще один приклад, що в Азербайджані мішенню є критики правлячого режиму Ільхама Алієва. Політично мотивовані арешти, як і раніше, – звичайна практика, і Мехман Гусейнов на сьогодні один з 13 журналістів, блогерів та працівників ЗМІ, які сидять у тюрмі”, – говорить Ребека Вінсент, глава британського бюро “Репортерів без кордонів”.

Керівник з адвокації Фонду домів прав людини Флоріан Ірмінгер

“Випадок Мехмана Гусейнова – це приклад образливих і довільних методів, що використовує влада для покарання правозахисників, журналістів і активістів. Міжнародне співтовариство повинне діяти, враховуючи продовження і посилення репресій проти правозахисників, журналістів і адвокатів в Азербайджані. Важке становище в галузі прав людини в Азербайджані заслуговує найпильнішої уваги і дій з боку Ради з прав людини”, – упевнений керівник з адвокації Фонду домів прав людини Флоріан Ірмінгер.

Азербайджанська влада відреагувала на звинувачення міжнародних організацій, які назвали справу Гусейнова політизованою.

“Судова система Азербайджану забезпечує можливість для будь-якої особи, яка стверджує, що її права порушені, відновити свої права в судах вищої інстанції. Тому спроби політизувати і пов’язувати арешт Мехмана Гусейнова з його професійною діяльністю, ставити під сумнів рішення суду, винесене відповідно до законодавства Азербайджану, неприпустимі”, – цитує агентство Trend помічника із суспільно-політичних питань президента країни Алі Гасанова.

Адвокат блогера Фуад Агаєв вважає, що далі процес в апеляційному суді буде нецікавий, оскільки суд відмовився досліджувати ключові докази в рамках судового слідства. У кращому випадку Мехману Гусейнову пом’якшать покарання.

“Яку вказівку отримають, такий термін і призначать”, – резюмує він.

Микола Мирний, журналіст Центру інформації з прав людини, Баку, Азербайджан

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter