Коли в Україні відбудеться перше гей-весілля офіційно?

Дата: 21 Квітня 2016 Автор: Христина Івасюк
A+ A- Підписатися

Про право на реєстроване партнерство деякі українські парламентарі давно говорять вголос. Але до закону ще далеко. Яка ситуація з правами ЛГБТ-спільноти і чи Україна дотримається своїх обіцянок перед Європою і своїми громадянами?

Правозахисники та деякі народні депутати кажуть, що в Україні потрібен законопроект про цивільне партнерство. “Щоб люди виходили з тіні”, – зазначає Олександра Купченко з Центру громадянських свобод.

Чи не вперше на державному рівні визнання існування ЛГБТ-спільноти (абревіатура – лесбійки, геї, бісексуали, трансгендери) відбулося, коли восени минулого року у Кодекс законів про працю внесли заборону дискримінації сексуальних меншин на робочому місці.

Наразі в Кабінеті Міністрів йдеться уже про інший документ, який може утвердити в правах людей так званої нетрадиційної орієнтації, каже народний депутат України Світлана Заліщук:

“Ми працюємо над законодавством, де було б чітко врівноважено і вирівняна кримінальна відповідальність за порушення прав людини, за побиття на цьому ґрунті. Друге, Кабінет  Міністрів озвучив, що найближчим часом ми плануємо ухвалити законодавство щодо визнання інституту громадянського шлюбу, який би стосувався і ЛГБТ-спільноти”, – коментує Заліщук.

Окрім законів, українському суспільству варто змінювати й ставлення. Поки що безпечно пройтися київським Хрещатиком двом хлопцям, тримаючись за руки, чи провести Фестиваль рівності у Львові для українців, як виявилося, складно.

Христина Івасюк, спеціально для Центру інформації про права людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter