Кримські жертви політично мотивованих переслідувань

Дата: 04 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники волонтерської ініціативи Євромайдан SOS заявляють про щонайменше п’ятьох в’язнів, які утримуються в окупованому Криму за політичними мотивами.

Це фігуранти справи 16 лютого – Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, Мустафа Дегерменджи, учасник Євромайдану Олександр Костенко, власник приватної школи іноземних мов Юрій Ільченко, а також представники руху “Хізб ут-Тахрір”.

“В Росії є низка організацій, які в усьому світі не вважаються ані небезпечними, ані терористичними. На жаль, в Росії організація “Хізб ут-Тахрір” вважається терористичною і долучення до неї є кримінально переслідуваним. І зараз ми маємо трьох заарештованих з цієї організації, які не встигли евакуюватись з Криму, коли російська влада окупувала його, і зараз їх звинувачують у тому, що вони проводили підготовку та організацію терористичних дій. Жодного підтвердження цим звинуваченням немає”, – каже Олександра Романцова, координаторка проектів Центру громадянських свобод.

Влітку окупаційна влада заарештувала блогера Юрія Ільченка, який на своєму сайті критично висловлювався щодо ситуації в Криму та російської влади. Слідчий комітет РФ звинувачує його в екстремізмі і розпалюванні ненависті або ворожнечі.

Правозахисники відзначають, що загалом в Російській Федерації (окрім Північного Кавказу) переслідування не мають тотального характеру, а застосовуються вибірково проти конкретних осіб. Натомість у Криму окупаційна влада використовує усі напрацьовані у законодавстві та практиці Росії інструменти придушення будь-якої альтернативної точки зору для повного зачищення всього незалежного громадського суспільства.

Для переслідування окупаційна влада в Криму використовує як юридичні механізми (обшуки, виїмки, арешти, сфабриковані справи), так і позаправові методи (погрози, побиття, викрадення, тортури, вбивства).

Про подібні переслідування раніше розповів командир батальйону “Крим” Станіслав Краснов. 

Протягом липня-серпня 2015 року на території півострову відбулось щонайменше 18 допитів, 19 судових засідань, 8 затримань, які, на думку правозахисників, є нічим іншим, як проявами політичних переслідувань самопроголошеної влади Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter