Боротьба з амброзією, екогуртки та сортування сміття: як кіноклуби “Докудейз” впливають на захист довкілля в регіонах

Дата: 27 Грудня 2021 Автор: Анна Яценко
A+ A- Підписатися

За даними жовтневого загальнонаціонального опитування, 26% українців вважають проблеми екології одними з найактуальніших загроз для країни поряд з проблемами економіки, безпеки та корупції. Це втричі більше, ніж у минулі роки. 

Забруднення водойм, повітря та ґрунтів, неконтрольоване вирубування лісів, накопичення відходів – проблеми, які, на думку опитаних, потребують  розв’язання на рівні країни. Водночас їхнє усвідомлення сприяє ширшому впровадженню екологічного підходу в повсякденні та навичкам застосування інструментів демократичного суспільства для вирішення локальних проблем. 

Тож цього року кіноклуби мережі DOCU / CLUB громадської організації “Докудейз” розпочали низку заходів у межах кампанії на підтримку реформи сфери довкілля і домоглися перших результатів.

Командам кіноклубів з різних регіонів через підписання петицій, комунікацію з місцевим самоврядуванням, просвітницькі події, зокрема перегляди та обговорення документальних фільмів, вдалось актуалізувати в середовищі теми регулювання кількості амброзії, впровадження екогуртків у школах та правильного сортування сміття серед жителів громади.

Майстер-клас із сортування сміття, проведений кіноклубом “Право в об’єктиві” при Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці

Екогуртки для школярів у місті Дніпрі

Розвиток екосвідомої поведінки важливо розпочинати ще з дитячого віку, переконана команда кіноклубу “Потенціал” при ГО “Громадська Палата України”. А тому вона розробила в межах кампанії за збереження довкілля програму заходів для учнів школи №2 міста Дніпра, щоб через практичні та теоретичні підходи виховувати в них екозвички.

“Кінцева мета проєкту – впровадження екогуртків у школах міста Дніпра, в яких учні, насамперед старшокласники, стануть “амбасадорами екосвідомості”, опанують нові екоприйоми та підходи, поширять свої знання в школі та родині”, – ділиться модераторка кіноклубу Наталія Жебрик.

Найпершим кроком стало налагодження ефективної комунікації з учнями. Команда проєкту створила сторінку в інстаграмі, де розповідає про міські тематичні заходи та актуальні світові екопрактики.

Майстер-класи із сортування сміття, створення екоторбинок, тематичні дебати, тренінг з блогерства та конкурс зі створення відео на тему захисту довкілля – команда кіноклубу обирала такі активності, щоб дійсно зацікавити молодь і посилити чутливість до теми захисту навколишнього середовища. 

Як приклад згуртованості громадян задля позитивних змін у довкіллі команда обрала стрічку “Просто зроби це” режисерки Емілі Джеймс. Документальний фільм знайомить зі спільнотою британських екоактивістів, які попри мирність своїх намірів часто потрапляють у конфліктні ситуації з правоохоронцями. 

За словами модераторки кіноклубу, учнів вразила наполегливість героїв фільму, те, що вони залишаються вірними своїм поглядам та попри перешкоди продовжують боронити право на безпечне довкілля.

Нині команда кіноклубу очікує на рішення управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради щодо створення екогуртків в інших школах міста.

Програма боротьби з карантинними рослинами в Ужгороді

“Ужгородці різного віку страждають від алергії, спричиненої цвітінням амброзії. Їхнє здоров’я – це відповідальність не лише держави, а й місцевої влади, особливо якщо це стосується зелених насаджень у місті”, – розповідає Марія Менджул, модераторка кіноклубу “Альтернатива”. Її команда взялася змінювати практики громади міста в регулюванні кількості амброзії.

Спочатку вони подали електронну петицію до міськради. Проте, не отримавши позитивного результату, спільно з іншими правозахисними ініціативами міста розпочали адвокаційний рух задля розв’язання проблеми. Вони проводили особисті зустрічі та перемовини з представниками місцевої влади, організували перегляди документальних фільмів та дискусії для різних аудиторій, зокрема про громадський активізм, протидію насильству та порушення прав людини.

Перегляд стрічок надихнув учнівське самоврядування міста на створення просвітницького відеоролика, в якому ужгородці розповідали про свій досвід боротьби з алергією та регулювання чисельності амброзії.

Ключовим заходом кампанії став круглий стіл “Амброзія: є проблема, є і рішення”. До нього долучились екоактивісти, біологи, депутати міськради, представники громадськості, учнівство та студентство. Його підсумком стала комплексна програма боротьби з карантинними рослинами, яку вже подали на розгляд Ужгородської міської ради.

Наприкінці вересня депутати обласної ради ухвалили Програму боротьби з карантинними рослинами в Закарпатській області на 2021–2025 роки, яка, відповідно до тексту, “передбачає зменшення в області площі зараження карантинними рослинами, зокрема амброзією, покращення фітосанітарного та естетичного стану територій та підвищення рівня обізнаності населення про карантинні рослини та методи боротьби з ними“.

Правильне сортування сміття в Чемеровецькій громаді на Хмельниччині

Проблема неконтрольованих сміттєзвалищ у межах Чемеровецької територіальної громади об’єднала представників самоврядування, освітні заклади, бізнес та громадські організації. Експерти, які взяли участь у заходах, обговорювали проблему сортування сміття не лише в Чемерівцях, а й загалом в Україні”, – розповідає модераторка кіноклубу “Право в об’єктиві” при Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці Зоя Філіпенко.

Проблема сортування сміття згуртувала Чемеровецьку громаду. До прибирання сміттєзвалищ долучилася молодь, до майстер-класів та екоігор – дошкільнята та школярі, на перегляди тематичних кінофільмів приходили всі охочі. За словами модераторки, участь у заходах узяли 700 жителів громади. Основним майданчиком для дискусій та інформування стала Чемеровецька бібліотека. Там облаштували мобільну платформу “Бережи довкілля – сортуй сміття” для кінопереглядів, обговорень і проведення воркшопів. Також створили сторінку у фейсбуці з аналогічною назвою, де поширювали інформацію про активності.

Кінопоказ кіноклубу “Право в об’єктиві” при Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

Події проводили як у просторі бібліотеки, так і онлайн. Це дозволило залучити не тільки мешканців, а й небайдужих з-поза громади до тем екології. Так, до перегляду документальної стрічки “Край електросміття” режисера Девіда Феделя приєдналися юристи, викладачі, екологи та представник Омбудсмана в Хмельницькій області. Фільм про нерегульоване повторне використання електронного сміття в Республіці Гана спровокував дискусію про сучасну техногенну катастрофу, порушення екологічних прав людини, ситуацію із сортуванням сміття й утилізацією відходів в Україні.

У результаті адвокаційних заходів Чемеровецька селищна рада внесла зміни до програми проведення природоохоронних заходів, доповнивши її розділом про інформаційну та просвітницьку роботу серед мешканців громади щодо сортування сміття. Також місцеве самоврядування організувало конкурс на креативне оформлення сміттєвих баків серед торговельних закладів містечка.

Просвітницька платформа на базі бібліотеки продовжує розвиватися: відбуваються майстер-класи, збори гуртка “Еколюб”, а місцеві організації планують заходи щодо зменшення обігу пластикових пакетів у громаді.

Довідка. Нині в Україні діє понад 300 кіноклубів мережі DOCU / CLUB: у школах, бібліотеках, громадських організаціях, центрах надання вторинної правової допомоги, при установах державної кримінально-виконавчої служби. У їхній колекції понад 140 документальних стрічок, зокрема лауреати та призери міжнародних конкурсів.

Дізнатися більше про діяльність мережі DOCU / CLUB можна на офіційній сторінці проєкту у фейсбуці. Щоб відкрити власний кіноклуб, досить подати заявку на сайті та пройти безоплатний онлайн-курс.


Кампанія зі збереження довкілля на підтримку реформи сфери навколишнього середовища реалізується Мережею кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA в межах проєкту “Мережа DOCU / CLUB — за реформи!”, що фінансується Європейським Союзом та Національним фондом на підтримку демократії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter