Апеляційний суд в Азербайджані заново розгляне “наклеп” блогера Мехмана Гусейнова

Дата: 29 Вересня 2017 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

29 вересня Верховний Суд Азербайджану повернув справу бакинського блогера Мехмана Гусейнова в апеляційну інстанцію. Його адвокати не погоджуються з рішенням суду. Вони вимагають виправдати блогера.

Про це повідомив кореспондент “Кавказского узла” із засідання суду.

Як раніше повідомляв Центр інформації з прав людини, у січні цього року невідомі в цивільному одязі затримали Мехмана Гусейнова, після чого блогер заявив про тортури.

У відповідь на це начальник Насімінского райуправління поліції Баку (РУП) Мусі Мусаєв звернувся до суду, щоб покарати блогера буцімто за наклеп. Суд засудив Гусейнова до двох років позбавлення волі, визнавши його винним у наклепі.

Бакинський апеляційний суд відмовився задовольнити скаргу на вирок. Захист блогера оскаржив його 15 травня у Верховному Суді.

БІЛЬШЕ про азербайджанського блогера в матеріалі Миколи Мирного “Як в Азербайджані переслідують відеоблогера Мехмана Гусейнова”

Адвокат блогера Фуад Агаєв у Верховному Суді звернув увагу, що нижчі судові інстанції не задовольнили ключових клопотань захисту. Зокрема, не задоволені клопотання про перегляд записів камер відеоспостереження в місці затримання та утримання блогера.

Адвокат Фуад Агаєв

“Мехман Гусейнов був схоплений особами в цивільному 9 січня на вулиці Гоголя в самому центрі Баку. Там безліч камер відеоспостереження. Його повалили на асфальт, наділи на голову мішок і посадили в автомобіль. Усе це не могло не потрапити на відеокамери. Його годину везли в машині, тому що не знали, в яке управління везти. Потім вони отримали вказівку і привезли його до Насімінского районного управління поліції, де насильницькі дії продовжувались. Мехману там стало погано. Викликали “швидку”, лікарі зробили ін’єкцію снодійного. Захист подавав запит щодо записів відеоспостереження на вході РУП і в камері, де утримувався Мехман, але марно”, – заявив адвокат.

Він зазначив також, що згідно зі статтею 147 Кримінального кодексу Азербайджану (наклеп) позивачем може виступати фізична особа.

Однак начальник Насімінского РУП виступив від імені управління як юридична особа. І тому позов неправомірний, наголосив у суді Фуад Агаєв.

Адвокат Ельчин Садигов зазначив, що до його клієнта застосовували тортури.

Адвокат Ельчин Садигов

“Докази цього – фото слідів насильства. Сорочку з плямами крові ми надали прокуратурі Баку, але відомство об’єктивно не розслідувало нашу скаргу”, – сказав Садигов.

Він нагадав, що на початку серпня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) узяв до розгляду скаргу Гусейнова на тортури.

Представник Мусі Мусаєва – Алірза Абілов зажадав від суду залишити вирок у силі.

“Тут адвокати, захищаючи Мехмана Гусейнова, не кажуть по суті обвинувачення про те, що він обмовив поліцію, а намагаються представити, що ця людина – жертва реалізації свого права на свободу слова. Це не так. За його публікації ніхто його не переслідував”, – заявив він. ЗМІ повідомляють, що він спішно покинув будівлю суду після закінчення процесу і став недоступним для коментарів.

Адвокат блогера Шахла Гумбатова повідомила Центру інформації з прав людини, що Мехмана не доставили на засідання Верховного Суду. Хоча суд отримав його заяву про те, що він має намір особисто бути присутнім.

Після наради суддя Алі Сейфалієв оголосив рішення. Суд постановив повернути справу для повторного розгляду в Бакинський апеляційний суд.

Як повідомляє тбіліський спостерігач Мережі Будинків прав людини, було не зрозуміло під час слухання, чому суд дійшов до такого рішення.

“На засіданні Верховного суду оголосили лише, що касаційна скарга частково задоволена і суд прийняв рішення повернути справу до Апеляційного суду Баку. І все. А на якій саме підставі – це ми дізнаємося лише після отримання письмового рішення суду. Там уже буде розписано все докладно”, – розповіла Шахла Гумбатова.

Азербайджанська влада вже сьомий місяць утримує Мехмана Гусейнова в ув’язненні. Його захист вважає, що повертаючи справу до апеляційної інстанції, влада затягує час.

“Так само було і в справі Ільгара Мамедова (лідер опозиційного руху “Республіканська альтернатива” – ред.)”, – коментує Шахла Гумбатова.

“Якби навіть Верховний Суд відхилив скаргу повністю, то вже 3 жовтня завдяки одній третині відбутого терміну ми могли б звернутися до суду з проханням звільнити Мехмана за УДЗ. Тепер же утримання його в тюрмі відсувається на невизначену перспективу”, – цитує Ельчина Садигова видання “Казвказский узел”.

Шахла Гумбатова пояснює, що за законодавством рішення суду надсилається сторонам та до апеляційної інстанції протягом місяця. А потім апеляційний суд визначається з датою розгляду.

ПРАКТИКА ЄСПЛ

Посол Азербайджану в Україні Азер Худієв в коментарі Центру інформації з прав людини наголосив, що Мехман Гусейнов порушив законодавство країни.

Посол Азербайджану в Україні Азер Худієв

“Чомусь західні наші партнери в основному шукають переслідування. Навіщо людину переслідувати, якщо вона просто блогер. Таких блогерів в Азербайджані сотні. Подивіться на Росію, Німеччину, Францію. Ті, хто займається блогерством, але не порушує законодавства… Тому їх з боку уряду закликають до відповідальності”, – сказав Азер Худієв. Відтак він ухилився від подальших запитань Центру інформації з прав людини.

Адвокат Ельчин Садигов пояснює, що стаття, яка інкримінується блогеру, суперечить нормі Європейської конвенції прав людини про свободу вираження.

Він нагадав про прецедентні рішення Європейського суду щодо Азербайджану – “Фатуллаєв проти Азербайджану” і “Агазаде проти Азербайджану”. У цих справах встановлюється неприпустимість покарання у вигляді позбавлення волі за наклеп і образи.

Із цим також погоджується український медіа-юрист “Платформи прав людини” Олександр Бурмагін. Він впевнений, якщо справа дійде до ЄСПЛ, то у неї будуть високі шанси на перемогу. 

За його словами, ЄСПЛ вважає, що влада діє відповідно до Європейської Конвенції прав людини, коли в журналістському матеріалі є дискримінаційні заклики, заклики до насильства або підбурювання до зміни конституційного ладу в країні. У таких випадках можливе ув’язнення журналістів.

“У таких випадках ЄСПЛ каже, що для збереження спокою у суспільстві, порядку влада повинна мати можливості застосовувати, в тому числі кримінальні санкції… Є велика кількість турецьких справ. В одних ЄСПЛ ставав на бік журналістів і казав, що застосування кримінальної справи до журналіста є непропорційним. В інших справах казав, що турецька влада правомірно або відповідно до Конвенції застосувала кримінальні санкції”, — каже Олександр Бурмагін.

Медіа-юрист згадує схожу українську справу в ЄСПЛ — Олег Ляшко проти України. Чинний народний депутат, коли працював головним редактором щоденної газети “Політика”, у своїй статті гостро розкритикував кадрову ротацію у владі. Він отримав обвинувальний вирок і судимість. У цьому та через таку реакцію влади на гостру критичну публікацію судді ЄСПЛ визнали порушення статті 10 Конвенції, — розповідає Олександр Бурмагін.

“ЄСПЛ дуже жорстко ставиться до вироків, пов’язаних з позбавленням волі. Якщо блогер поширює інформацію і заявляє про тортури, тим більше по відношенню до себе, не називаючи конкретно посадову особу, то зрозуміло, у такій ситуації порушення кримінальної справи за наклеп ЄСПЛ навряд чи визнає сумісним зі ст. 10, а ув’язнення блогера пропорційним”, – каже медіа-юрист.

Микола Мирний, журналіст Центру інформації з прав людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter