10 незручних питань кандидатам у президенти: відповіді Руслана Ригованова

Дата: 20 Березня 2019
A+ A- Підписатися

– Чи потребує змін розділ ІІ Конституції України “Права, свободи та обов’язки людини і громадянина”? Якщо так, то яких?

– Якщо вважати, що ст. 22 п. II Конституції говорить: “Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод”. То треба зауважити, що перелік прав та свобод не є вичерпним. Якщо казати про обов’язки, то, згідно з Конституцією, вони є вичерпними. Тобто, мова не про те, що є гарантовано, а про те, що сьогодні не виконуються статті Конституції. На мою думку, ми повинні перейти до створення нового соціального або суспільного договору (можливо й створення нової Конституції), в якому потрібно врахувати обов’язки, не тільки громадян перед державою, а також передбачити обов’язки суспільного життя, а саме створення “ладу”. Послідовно вибудовувати республіку, замість держави.

– Чи підтримуєте ви ратифікацію Римського статуту, щоб Україна стала повноправним членом Міжнародного кримінального суду?

– Так, ратифікацію Римського статуту необхідно проводити в найкоротші терміни.

– Чи будете ви ініціювати закріплення в Конституції національної автономії для кримських татар?

– Ні, я противник закріплення окремих національно-територіальних формувань. Можливо, після відновлення цілісності держави, вирішення питання знаходження України в геополітичному просторі, повного обстоювання суверенітету (в тому числі економічного) створення республіки, але не зараз.

– Чи підтримуєте ви заборону російських фільмів, розповсюдження книжок, виданих в Росії, блокування російських телеканалів та соціальних мереж?

– “Взагал” – ні, потрібно буде провести неабияку працю для виявлення вирішення питання, чи несуть ті чи інші продукти російської культури загрозу для нас. Щодо заборони каналів – спірне питання також, краще вибудовувати систему інформаційних контраргументів та транслювати необхідні нам меседжі, використовуючи методи інформаційної війни.

– Чи є у Вас план подолання наслідків війни та пошуку балансу між прощенням та покаранням? Якщо так, то який?

– По-перше, введення військового стану на всіх теренах України, для формування єдиної базової структури захисту. Послідовний розвиток територіальної оборони за принципом комплексного вирішення питань безпеки. Після вирішення питань, в тому числі щодо участі міжнародних структур саме у визволенні від терористів непідконтрольних територій, потрібно вводити режим перехідного стану. Крім того, потрібне формування судів перехідної юстиції, з залученням присяжних, які будуть обиратись “рандомно”.

Насамперед потрібно використовувати метод, що більше провини на тих хто віддавав накази, а не саме виконував. Крім того потрібно, виявити, хто, як, в якої мірі сприяв відторгненню територій, та смерті громадян України, не зважаючи на залежності від діючого статусу, з оприлюдненням цього факту. Чи потрібно робити загальну амністію? Ні, але потрібно виважено підходити, до формування покарання. В подальшому потрібно формувати та вводити програму, лагідної Українізації, та програму захисту від екологічної катастрофи.

– Чи готові Ви підтримати ратифікацію Україною Стамбульської конвенції про протидію домашньому насильству?

– Так. Безпосередньо. Терміново.

– Чи підтримуєте Ви реєстрацію цивільного партнерства та чи вийдете на Марш рівності?

– Не вважаю це питання критичним для становлення нації або вирішення накопичених проблем. Ні, приймати участі не буду, але не буду й заважати.

– Чи вважаєте Ви, що Україна зобов’язана виплачувати пенсію всім мешканцям окупованих територій Криму і Донбасу, хто її заробив?

– Так. В Україні діє солідарна система. Тому якщо рахувати, хто саме заробив пенсії, для людей, які проживають на окупованій території, то треба ставити питання, хто надав безкоштовну освіту діючий владі та інші питання…

– Чи підтримуєте Ви скасування мораторію на вільну купівлю/продаж землі?

– Після прийняття низки законів щодо регулювання ринку землі та захисту від монополізації. Крім того, особисто вважаю потрібним до відкриття ринку землі вирішити питання щодо надання землі, яка гарантована всім громадянам України, згідно з діючим законодавством.

– Чи готові Ви відмовитися від соціальних гарантій, які не відповідають можливостям держави?

– Так. Вважаю за необхідне повну зміну діючої “недосистеми”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter