10 незручних питань кандидатам у президенти: відповіді Руслана Кошулинського

Дата: 20 Березня 2019
A+ A- Підписатися

– Чи потребує змін розділ ІІ Конституції України “Права, свободи та обов‘язки людини і громадянина”? Якщо так, то яких?

– Пропоную таку зміну – доповнити статтю 27 Конституції України частиною четвертою такого змісту:

“Кожен громадянин України має право на вільне володіння вогнепальною зброєю для захисту свого життя і здоров’я, житла та власності, життя і здоров’я інших людей, конституційних прав і свобод у разі узурпації влади, посягань на конституційний лад, суверенітет та територіальну цілісність України. Реалізація права на вільне володіння вогнепальною зброєю регулюється відповідним законом та може бути обмеженою лише за рішенням суду щодо окремої особи”.

На виконання цього положення Конституції ухвалити Закон “Про цивільну зброю і боєприпаси” №1135-1.

Додам, що Всеукраїнське об‘єднання “Свобода” давно розробило свій ідеал суспільно-політичного устрою – Національну Конституцію України ( https://svoboda.org.ua/news/documents/natsionalna-konstytutsiya-ukrayiny-proyekt-vo-svoboda/16792/). Вважаю, що нинішню Конституцію треба змінювати саме за таким принципом, але не під час війни. 

– Чи підтримуєте ви ратифікацію Римського статуту, щоб Україна стала повноправним членом Міжнародного кримінального суду?

– Підтримую. Народні депутати від ВО “Свобода” були співавторами законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду на умовах, передбачених Римським статутом Міжнародного кримінального суду (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=50903). Це потрібно, зокрема й для того, щоб притягнути до кримінальної відповідальності Віктора Януковича і його посібників за злочини проти громадян України, розстріл Небесної Сотні, та злочини Московії проти українців.

Нагадаю, що 25 лютого 2014 року Верховна Рада України прийняла Заяву № 790-VII до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Співавтором цієї заяви був голова ВО “Свобода” Олег Тягнибок.

– Чи будете Ви ініціювати закріплення в Конституції національної автономії для кримських татар?

– Ні. Україна – унітарна держава.

– Чи підтримуєте Ви заборону російських фільмів, розповсюдження книжок, виданих в Росії, блокування російських телеканалів та соцмереж?

– Підтримую. Крім того, вважаю, що необхідно вести із громадянами роз‘яснювальну роботу – показувати, яку загрозу несе “рускій мір”.

– Чи є у вас план подолання наслідків війни та пошуку балансу між прощенням та покаранням? Якщо так, то який?

– План є. Це моя виборча програма, що так і називається План докорінних перетворень Руслана Кошулинського.

Він, зокрема, передбачає таке:

  • проведення будь-яких виборів на тимчасово окупованих територіях лише після повної деокупації та перепаспортизації населення;
  • перевірку кожної особи на наявність громадянства інших держав, співпрацю з окупаційним режимом, лояльність до України;
  • притягнення до кримінальної відповідальності та позбавлення громадянства усіх, хто зрадив Україну, працював на окупаційну адміністрацію, брав участь у бойових діях проти України та вчиняв інші злочини;
  • початок негайних заочних судових процесів щодо виявлених колаборантів та зрадників, оголошення їх у міжнародний розшук;
  • ухвалення державної програми реінтеграції територій, що були під окупацією;
  • забезпечення захисту національних прав автохтонного українського населення Криму та Донбасу після звільнення їх від окупації.   

– Чи готові Ви підтримати ратифікацію Стамбульської конвенції про протидію домашньому насильству?

– Я категорично проти. Стамбульська конвенція нав’язує ґендерну ідеологію, яка не здатна захистити жінок від насильства, проте суттєво шкодить моральним засадам і сімейним цінностям українського суспільства. Стамбульська конвенція запроваджує неомарксистські терміни “ґендер”, “ґендерна ідентичність”, “ґендерна чутливість”, “сексуальна орієнтація” та їм подібні, які виходять за межі загальноприйнятного в Україні поняття “стать” та викривляють розуміння ґендерної рівності, як рівності прав жінок і чоловіків, а також і сам зміст ґендерної політики держави.

Депутати місцевих рад від ВО “Свобода” ініціювали ухвалення рішень про захист сімейних цінностей – наразі рішення ухвалили 80 місцевих рад, з яких 7 обласних та 8 міських обласних центрів.

Подібну позицію має і Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, яка звернулася до влади з закликом не ратифіковувати Стамбульську Конвенцію, натомість розвивати національне законодавство з протидії домашньому насильству та створити урядову структуру на підтримку сімей і дітей. До слова, Стамбульську конвенцію відмовилися ратифікувати Великобританія, Ірландія, Ліхтенштейн, Латвія, Литва, Словаччина, Чехія, Угорщина, Болгарія, Молдова, Вірменія.

– Чи підтримуєте ви реєстрацію цивільного партнерства та чи вийдете на марш рівності?

– Ні. Так звані “марші рівності” є пропагандою гендерної ідеології. Українські націоналісти проти пропаганди сексуальних збочень. Це записано, зокрема, у нашій Програмі захисту українців: “Встановити кримінальну відповідальність за пропаганду наркоманії (у тому числі “легких наркотиків”) та сексуальних збочень”).

– Чи вважаєте Ви, що Україна зобов‘язана виплачувати пенсії всім мешканцям окупованих територій Криму і Донбасу, хто її заробив?

– Вважаю, що Україна зобов‘язана виплачувати пенсії всім громадянам України-пенсіонерам, які покинули окуповані території. Пенсія громадян України, які залишилися проживати на окупованій території, має накопичуватися на спеціальних рахунках у державних банках України. Після звільнення Донбасу і Криму, після виконання плану подолання наслідків окупації, громадяни України, які проживали там, матимуть право отримати накопичені пенсійні виплати, попередньо пройшовши перевірку на лояльність до України.

– Чи підтримуєте ви скасування мораторію на вільний продаж/купівлю землі?

– Не підтримую. В Україні має діяти заборона на торгівлю стратегічним ресурсом ‒ землею с/г призначення. Вважаю, що землю необхідно надавати в довгострокове володіння винятково українським громадянам із правом родинного успадкування або продажу лише державі.

– Чи погодитесь ви відмовитись від соціальних гарантій, які не відповідають можливостям держави?

– Нагадаю, що “Свобода” вже робила це. У 2014 році всі народні депутати від Всеукраїнського об’єднання “Свобода” проголосували за зміни до законодавства, якими залишили народним депутатам та іншим вищим посадовцям держави лише заробітні плати без жодних надбавок, премій тощо (залишилось приблизно 4800 грн). Так само забрали інші соціальні гарантії. Втім, так звані “нові обличчя” після обрання народними депутатами VIII скликання повернули собі всі привілеї назад.

Систему пільг і соціальних гарантій треба переглядати, зокрема позбавити надвисоких премій прислужників совєцького московсько-большевицького режиму. Окремо наголошую, що ця відповідь не стосується простих громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter