Російського військового заочно підозрюють у співучасті в розстрілі цивільного в Бучі

Дата: 28 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Національна поліція України заочно оголосила підозру в порушенні законів та звичаїв війни, зокрема у співучасті в розстрілі чоловіка під час окупації Бучі на Київщині, росіянину Володимиру Данаєву.

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Підозрювані Данаєв і Наврузалієв

Данаєв, який обіймав посаду заступника командира 3 парашутно-десантної бригади 234 десантно-штурмового полку 76 десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил РФ, та його підлеглий з цього ж полку Аділ Наврузалієв перебували з 27 лютого до 30 березня 2022 року в Бучі на Київщині. 

25 березня Наврузалієв з іншими російськими військовими помітили в лісосмузі неподалік кладовища і вулиць Остапа Вишні та Яблунської місцевих мешканців. Вони пішли за ними та змусили людей здати мобільні телефони для перевірки. Два мобільні кнопкові телефони окупант розбив на місці, а смартфон забрав із собою. 

Власником цього телефона був 43-річний Олександр Яреміч, який записався до складу добровольчого формування територіальної оборони міста. До початку повномасштабного вторгнення чоловік працював на Укрзалізниці. Під час окупації Бучі він волонтерив і допомагав людям, які ховалися в укриттях, а також відстежував пересування ворога, а інформацію передавав керівництву ДФТГ. Коли окупанти забрали його телефон, він сильно розхвилювався. Ймовірно, залишки цієї інформації в його мобільному знайшли Данаєв і Наврузалієв. Після цього вони змовилися вбити Єреміча. 

Данаєв та Наврузалієв з іншими російськими військовими повернулися в будинок чоловіка та взяли цей сектор під свій контроль. Наказ охороняти територію від інших сторонніх віддав Данаєв. Його підлеглий Наврузалієв силою змусив вийти чоловіка з дому та наказав йому йти за будинок, де його розстріляв. 

Українські слідчі вважають Данаєва співучасником убивства, оскільки він не лише не перешкодив підлеглому, а й діяв з ним у змові. Російському командиру загрожує від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що мертвого російського військового Дмитра Єдрьонкіна підозрюють в умисному вбивстві цивільного на Київщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter