У Німеччині продовжує зростати кількість працевлаштованих українських біженців

Дата: 26 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У ФРН, яка відчуває брак робочої сили, кількість працевлаштованих українських біженців продовжує зростати. Наразі в країні перебуває понад мільйон українців.

Про це свідчать нові дані Федерального інституту досліджень народонаселення (BiB).

Фото: Слово і Діло

За даними BiB, оприлюдненими 24 жовтня, показник зріс майже вдвічі з 16 відсотків влітку 2022 року до 30 відсотків навесні 2024 року.

Як зазначають експерти, зараз у Німеччині проживає близько 1,1 мільйона українців, які отримали в цій країні захист від війни на своїй батьківщині. Їхня участь у німецькому ринку праці є центральною проблемою як для життєвих перспектив самих постраждалих, так і для Німеччини з огляду на нестачу кваліфікованих працівників.

У дослідженні названі основні проблеми при пошуку роботи українцями. Серед них – необхідність догляду за дітьми. Наразі рівень зайнятості матерів з маленькими дітьми становить 22%, а матерів з дітьми шкільного віку – 32%. Серед причин небажання шукати роботу – догляд за власними дітьми чи догляд за родичами (37%).

Також недостатня кваліфікація та рівень володіння німецькою мовою є однією з головних причин безробіття. 92% відсотки серед опитаних,  які не поспішають шукати роботу, пояснили це саме низьким рівнем володіння мовою.

 30% опитаних заявили, що активно шукають роботу.

Близько 50% українців, які є шукачами захисту, мають професійний досвід у так званих “вузьких професіях”, до яких належить, зокрема, медсестринські та медичні професії, а також ремесла.

“Ця діяльність вже характеризується нестачею кваліфікованих працівників у Німеччині. Високі мовні вимоги чи складні процедури визнання іноземних професійних кваліфікацій ускладнюють працевлаштування”, – зазначив керівник дослідницької Андреас Етте.

Він також додав, що потенціал тих, хто шукає захист, ще недостатньо використовується, оскільки лише менша частина зараз працює за цими професіями.

Експерти дійшли висновку, що українці краще інтегруються в німецький ринок праці за інші групи біженців. Насамперед це пов’язано з рівнем освіти та кваліфікації вище середнього, легшим доступом до ринку праці та житла та доступності інтеграційних та мовних курсів – умов, створених для українців владою.

Опитування з 2022 року проводяться через регулярні проміжки часу серед однієї й тієї ж групи українських біженців.

Нагадаємо, що німецький уряд зацікавлений у працевлаштуванні максимальної кількості українських біженців, але з міркувань безпеки не змушуватиме повертатися тих, хто не працює, як пропонував голова баварської опозиційної партії ХСС у Бундестазі Александер Добріндт.

Раніше ZMINA повідомляла, що станом на вересень поточного року кількість біженців у Німеччині досягла нового історичного рекорду. Станом на сьогодні в країні перебуває 3,48 мільйона осіб зі статусом біженця або тих, хто подає заяву на отримання притулку. Серед них є також понад 200 тисяч людей, які підлягають депортації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter