Монголія не виконала своїх міжнародних зобов’язань, відмовившись арештувати Путіна – МКС

Дата: 24 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду підтвердила, що Монголія порушила свої міжнародні зобов’язання як учасниця Римського статуту, не затримавши Володимира Путіна, на арешт якого раніше видали ордер.

Відповідне рішення оприлюднили на сайті МКС.

Так, у заяві зазначається, що Монголія, відмовившись заарештувати президента РФ, фактично завадила Суду виконувати свої функції та права. Дипломатичний імунітет глави держави не може бути підставою для ігнорування ордера.

Крім того, через серйозність цього інциденту Палата передала питання до розгляду Асамблеї держав-учасниць, що обговорить можливі наслідки для Монголії. Максимальне покарання, яке може бути накладено за цим рішенням, передбачає обмеження процедурних прав країни, включно з можливістю пропонувати кандидатів на посади суддів МКС. Водночас у 2024 році Монголія вперше отримала свого представника в складі суддів МКС, термін його повноважень триватиме дев’ять років.

Візит Путіна до Монголії, що відбувся 3 вересня, став першою його поїздкою до країни–учасниці Римського статуту з моменту видачі ордера на арешт у березні 2023 року, коли його звинуватили у причетності до депортації українських дітей.

Нагадаємо, міжнародні правозахисні організації, які закликали до арешту Путіна, звертали увагу, що його поїздку слід розглядати як частину стратегічних зусиль, спрямованих на підрив роботи Міжнародного кримінального суду з переслідування підозрюваних у воєнних злочинах. 

Українські правоохоронці спільно з МКС п’ять місяців працювали над ордерами на арешт Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter