40 років ув’язнення на двох: у Білорусі засудили за нібито тероризм батька та сина з України

Дата: 24 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Гомельський обласний суд у Білорусі запроторив за ґрати на 20 років у колонію посиленого режиму двох громадян України Сергія і Павла Кабарчуків. 

Про це повідомив кореспондент білоруської інформаційної агенції БЕЛТА із зали суду.

Фото: білоруські пропагандистські соцмережі

Білоруський суд визнав колишнього прикордонника 61-річного Сергія і його 31-річного сина Павла учасниками нібито диверсійно-розвідувальної групи, які за завданням СБУ переносили вибухівку для подальшого здійснення терористичних актів на території РФ і Білорусі. 

Кабарчукам закидали чотири статті білоруського Кримінального кодексу:

  • підготовка до акту тероризму (ч. 1 ст. 13, ч. 3 ст. 289);
  • незаконні дії щодо вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових речовин у складі організованої групи (ч. 4 ст. 295);
  • агентурна діяльність (ст. 358-1);
  • незаконне переміщення через кордон отруйних речовин, вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин (ч. 3 ст. 333-1).

Кабарчуків також оштрафували на 28 тисяч рублів (на 700 базових величин – показник, за допомогою якого розраховують деякі соціальні виплати, державних зборів, податків і штрафів. – Ред.).

Білоруські кадебісти затримали чоловіків у лютому цього року в Лельчицькому районі, разом з українцями був білорус Віталій Власюк. У них нібито конфіскували мобільний телефон, мінікамеру, вибухівку, ключі від автомобіля, прилад нічного бачення, ліхтар та інші речі.

Білоруська служба “Радіо Свобода” повідомляє, що Кабарчуки перебували під українським слідством, їх звинувачували в контрабанді наркотичних речовин і судили в Україні. Для того, щоб нібито припинити кримінальну справу, Сергій Кабарчук погодився на перевезення вантажу через кордон.

Нагадаємо, що нещодавно правозахисники розповіли про роль білоруського режиму в пособництві та сприянні переміщення  українських дітей з тимчасово окупованих територій України у РФ і Білорусь. 

Спільне дослідження правозахисних організацій показало, що білоруський режим з другої половини 2021 року до червня 2024 року перемістив щонайменше 2219 українських дітей з окупованих територій до Білорусі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter