“Заради Криму”: в межах ІІІ Парламентського саміту Кримської платформи презентували мистецькі проєкти “Обличчя депортації” та “Дорогою ціною”

Дата: 24 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Мистецькі проєкти “Обличчя депортації” та “Дорогою ціною”, що розширили програму виставки “Заради Криму”, презентували в межах III Парламентського саміту Кримської платформи в столиці Латвії Ризі.

Презентація відбулася 23 жовтня в столичній Кам’яниці Чорноголових, пише ZMINA.

Фото: Valeriia Mezentseva / Валерія Мезенцева, Експертна мережа Кримської платформи

Організатори підкреслили, що ці виставки є частиною зусиль, покликаних зміцнити міжнародну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, закликати світову спільноту до посилення тиску на Росію через загарбницьку війну.

Авторка фотопроєкту “Обличчя депортації” кримськотатарська мисткиня Зарема Ялибойлю представила портрети кримських татар різних поколінь, які пережили депортацію 1944 року і повернулися на батьківщину. Через світлини реальних  людей показана історія кримськотатарського народу, його багата культура, яку намагалася знищити Росія.

Джерело: ZMINA

В інсталяції “Дорогою ціною / Ağır sınavlarğa baqmadan” через побутові предмети, автентичне вбрання та ремесла автори відтворили культурну спадщину кримськотатарського народу, а також спогади про мирне життя до депортації, депортацію та повернення додому.

Як уточнили на сайті Кримської платформи, в експозиції використані матеріали державного підприємства “Кримський Дім”, ресторану кримськотатарської кухні “Musafir”, кримськотатарського кераміста, куратора проєкту “Шлях / Yol” Рустема Скибіна, майстерні кримськотатарської кераміки “Aqyar”, бренду з виробництва лляного текстилю “Ptashatam”, майстерні з виробництва традиційних деревʼяних свічників “Triytsya collections”.

Нагадаємо, що 23–24 жовтня 2024 року в столиці Латвії Ризі проходить III Парламентський саміт міжнародної Кримської платформи, організований парламентом Латвійської Республіки в співпраці з Експертною мережею Кримської платформи, Латвійською платформою для розвитку співпраці (LAPAS) та Латвійським інститутом міжнародних відносин.

Участь у заході підтвердили делегації з понад 40 країн світу та представники міжнародних організацій.

Два попередніх парламентських саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що документальну стрічку українського кримськотатарського журналіста, сценариста та продюсера Акіма Галімова “Реальна історія Криму” показали учасникам III Парламентського саміту Кримської платформи в столиці Латвії Ризі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter