Заочно до в’язниці відправили російського бійця, який напідпитку знущався з цивільних в окупації на Харківщині

Дата: 17 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Дзержинський районний суд у Харкові заочно ухвалив вирок російському військовому Максиму Янголенку, який знущався з цивільних в окупованому Ізюмі.

Про це повідомляє ZMINA із посиланням на рішення суду.

Засуджений

Максим Янголенко був командиром взводу 252 гвардійського мотострілецького полку 90 гвардійської танкової дивізії Центрального військового округу РФ. Навесні 2022 року цей підрозділ перебував на території Ізюма в Харківській області.

Слідство встановило, що ввечері 2 травня 2022 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, Янголенко та ще восьмеро окупантів відправилися на пошуки корегувальників вогню артилерії ЗСУ. Росіяни вдерлися до приватного помешкання одного із жителів окупованого міста, де в підвалі ховалися від обстрілів чоловік з дружиною, дитиною і батьком.

Спочатку військові РФ стріляли по воротах, а згодом Янголенко бив господаря прикладом автомата та чинив психологічний тиск, стріляючи біля голови. 

За свідченнями потерпілого, його били за те, що він нібито наводить артилерію ЗСУ на позиції окупантів. Через день росіяни повернулися і знову погрожували вбивством господарю, прикладали пістолет до голови. Цього разу вони шукали корегувальників і власників італійських або просто старовинних рушниць, але, обшукавши помешкання, забрали лише продукти, воду і пішли геть. 

Потерпілий розповів, що наступного дня він повіз батька до Куп’янська, тому, коли окупанти повернулися, його вдома не було. Цього разу Янголенко побив жінку і сусідів чоловіка. Чоловік звернувся до військової окупаційної комендатури, де впізнав на фото Янголенка та інших російських солдатів. Чоловік поскаржився на них, але йому порадили змінити місце проживання.

Свідчення потерпілого підтверджують документи, що отримали українські правоохоронці після звільнення Ізюма. В приміщенні так званої військової поліції було знайдено пояснення потерпілого, його дружини, сусіда, самого Янголенка та російських солдатів. 

Сам Янголенко відрапортував, що 3 травня вони пішли шукати корегувальника після того, як він випив 5 стаканів горілки й побачив підозрілих людей в кущах. Інший російський військовослужбовець розповів, що, коли Янголенко напивався, то втрачав над собою контроль, шукав диверсантів, нацистів та підозрював усіх місцевих жителів. 

Суд визнав Янголенка винним в жорстокому поводженні з цивільним населенням. Крім терміну ув’язнення, також росіянина оштрафували на 1 мільйон гривень за моральну шкоду потерпілому. 

Нагадаємо, що Ірпінський суд рік розглядає справу росіянина Миколи Карташева, якому інкримінують порушення законів та звичаїв війни, але за цей час розгляд справи по суті переносили вже п’ять разів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter