Індекс свободи в інтернеті: Україна набрала 59 балів зі 100 і потрапила до категорії частково вільних країн

Дата: 16 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Глобальна свобода інтернету погіршується 14-й рік поспіль. Як свідчать дослідження правозахисної організації Freedom House, ситуація з правами людини в інтернеті погіршилась у 27 країнах із 72, в яких проводили дослідження. Водночас 18 країн зареєстрували тенденцію до покращення.

Найбільше падіння за рік відбулося в Киргизстані, за ним ідуть Азербайджан, Білорусь, Ірак і Зімбабве. Водночас у Замбії відбулися значні поліпшення, оскільки відкрився простір для онлайн-активізму. У більш ніж трьох чвертях країн, охоплених проєктом, люди зазнавали арештів за вираження своїх політичних, соціальних і релігійних поглядів в інтернеті. Також у 43 країнах люди зазнавали фізичного насильства, пов’язаного з їхньою діяльністю в мережі.

Такі дані наведено в останньому звіті Freedom on the Net щодо прав людини в цифровій сфері.

Цього року в рейтингу Freedom House про свободу в глобальній мережі Україна набрала 59 балів з можливих 100 і потрапила до категорії частково вільних країн. Про це йдеться на сайті організації. Зі свого аналізу організація вилучила лише окуповані до 2022 року частини Донбасу і Крим.

Автори звіту зазначають, що повномасштабне вторгнення РФ продовжує підривати свободу інтернету в Україні. Поширеними є кібератаки росіян на українські державні установи, об’єкти критичної інфраструктури та ЗМІ. Росіяни пошкодили в Україні щонайменше 30 тисяч кілометрів оптоволоконних кабелів, 4 300 базових станцій мобільного зв’язку та чверть інтернет-мереж України, що спричинило серйозні перебої в роботі мережі.

Скриншот зі звіту Freedom House

За останнє десятиліття Україна провела низку реформ, спрямованих на розв’язання таких проблем, як корупція, судова система та напади на журналістів, активістів, представників етнічних та інших меншин, зазначається у звіті. Навіть попри повномасштабне вторгнення триває робота над погодженням законодавства з нормами ЄС.

Щодо окупованих із 2022 року територій України, то там користувачі не можуть отримати доступ до вебсайтів, заблокованих у Росії, включно з інстаграмом та фейсбуком. Російська влада на окупованих територіях України також обмежує доступ до VPN, вебсайтів і застосунків для обміну повідомленнями, які не заблоковані в Росії, зокрема гуглу, ютубу і вайберу.

На найнижчих позиціях у рейтингу розташувалися Китай і М’янма (по 9 балів), Іран (12), а також Росія та Куба (по 20). Лідерами рейтингу стали Ісландія (94), Естонія (92), Канада та Чилі (по 86). Грузія і Вірменія набрали 74 бали й входять до числа “вільних країн”, Азербайджан – 34. 

Нагадаємо, згідно зі звітом Freedom House за 2022 рік, свобода інтернету в Росії погіршилася на сім пунктів за період з початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, досягнувши історичного мінімуму і демонструючи найбільший цього року національний спад свободи у Всесвітній мережі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter