Мешканця Київщини Владислава Добровольського росіяни незаконно утримують у Мордовії

Дата: 16 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Мешканця села Красятичі Київської області 26-річного Владислава Добровольського росіяни викрали 23 березня 2022 року. Чоловіка деякий час утримували на заводі “Вікналенд” та в Гостомельському аеропорті, а потім вивезли до Новозибкова Брянської області РФ. Зараз Владислава нібито утримують у Мордовії.

Про це виданню ZMINA розповіла мати Владислава Інна Добровольська.

Владислав Добровольський. Фото Інни Добровольської

Як пригадує жінка, сина викрали, коли він перебував між населеними пунктами Красятичі та Термахівка Київської області. Тоді Владислав разом із друзями мав відвідати товариша, але дорогою вони натрапили на російських військових, які їх затримали. Після цього окупанти відвезли чоловіків на завод “Вікналенд”, а потім вивезли до Гостомельського аеропорту, де утримували в морозильних камерах. За словами Інни Добровольської, там їх постійно били та всіляко з них знущались.

Пізніше мати дізналася, що сина вивезли до Білорусі, а звідти – до Новозибкова в Росії, після чого етапували до Владимирської області.

“Знаю, що рік тому Владислав був у Мордовії. Наразі в мене немає жодної інформації, що з ним і де він перебуває. З нього так само знущаються, як і з військових. Колишні військовополонені, які були з ним в одній камері, розповідали, що росіяни погано ставляться до цивільних “, – каже Добровольська.

З розповідей свідків їй відомо, що гуманітарна допомога, яку привозив для незаконно ув’язнених українців Червоний Хрест, їм не діставалася. Росіяни її ділили між собою, а бранцям видавали по дві цукерки.

Саме відсутність інформації про місце перебування Владислава та його стан здоров’я спонукала Інну поїхати в міжнародний адвокаційний тур з ГО “Цивільні в полоні”.

Цей тур був результативний завдяки Олені Цигипі. Команда трималася як одне ціле. Було багато зустрічей та нових знайомств. Ми розповідали свої історії та порушували питання щодо звільнення цивільних полонених і відвідування їх у російських в’язницях. Наразі чекаємо на результати від поїздки, але на цьому ми не збираємося зупинятись”, – розповіла жінка.

Нагадаємо, мешканця Пологів Запорізької області 26-річного Вадима Шевченка росіяни викрали на блокпості 15 березня 2022 року. Чоловіка незаконно утримували в Оленівці, Таганрозі та Ряжську. Наразі він перебуває у виправній колонії в Мордовії.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу ys@zmina.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter