У Чернівцях почали зводити дві багатоповерхівки для переселенців

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Чернівцях розпочали будівництво двох багатоквартирних будинків для переселенців. Загалом планується звести 144 квартири за кошти Європейського Союзу, який виділив на цей проєкт 10,5 мільйона євро.

Про це повідомляє Чернівецька міська рада.

Фото: “Молодий буковинець”

Згідно з офіційною інформацією, у місті будуватимуть багатоповерхівки для внутрішньо переміщених осіб у межах проєкту “Підтримка ЄС у забезпеченні житлом ВПО у Чернівцях”.

У департаменті інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради кажуть, що будинки зводитимуть на вулиці Богдана Лепкого. Крім того, мерія уточнила, що проєкт реалізується за підтримки організації “Нефко”, яка є програмним менеджером. Грантову угоду продовжили до кінця 2025 року.

За повідомленням міськради, результатом роботи стане введення в експлуатацію двох житлових будинків. Один із них матиме три секції з трьома і чотирма поверхами, а інший – дві секції по три поверхи. Загалом у цих будинках буде 144 квартири: 96 у першому і 48 у другому. Усі разом вони зможуть прийняти 615 мешканців.

Крім того, міська рада підкреслила, що в підвалах обох будинків передбачається укриття для жителів, а квартири на перших поверхах будуть інклюзивними. Під час будівництва реалізують заходи для збереження енергії, зокрема, йдеться про встановлення сонячних панелей. Опалення забезпечуватиме окремо розташована котельня на біопаливі, яка працюватиме на пелетах.

Будинки введуть в експлуатацію з виконаними оздоблювальними роботами, а квартири вже будуть обладнані основними меблями та побутовою технікою. Також встановлять системи відеоспостереження, охоронну сигналізацію, електронні ключі та відеодомофони. Чернівецька міська рада за власні кошти зобов’язалася під’єднати будинки до мереж водопостачання, водовідведення, електрики та теплопостачання.

Генеральним підрядником виступає ТОВ “Арт буд сервіс”, яке отримало дозвіл на будівельні роботи 26 липня 2024 року. Будівництво вже стартувало, на нього відвели 9,5 місяця.

Нагадаємо, що переселенці з Маріуполя і Краматорська знайшли прихисток у відновленій історичній будівлі в центрі Чернівців. Після завершення ремонту тут зможуть проживати до восьми сімей. Роботи профінансували благодійники, а ремонт кухні та сходів здійснили завдяки мікрогранту від програми підтримки громад Чернівецької області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter