Верховний суд РФ залишив без змін вирок українським військовополоненим, які обороняли Маріуполь

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний суд РФ залишив без змін вирок сімом бійцям 36 бригади морської піхоти ЗСУ, яких засудили за нібито побиття російського військового та замах на вбивство цивільного жителя Маріуполя.

Про це повідомила пресслужба російського суду.

Військовополонені українські захисники, скриншот

Минулого року окупанти засудили до тривалих термінів ув’язнення оборонців Маріуполя Артема Бучковського, Владислава Стрюкова, Іллю Гальчукова, Владислава Сергійчука, Сергія Книжника, Сергія Кривцуна та Олександра Матушанського.

Їх визнали винними у нібито:

  • жорстокому поводженні  з військовополоненими та цивільними, 
  • замаху на вбивство з мотивів політичної та ідеологічної ненависті, 
  • навмисному завданню шкоди здоров’ю середньої тяжкості.

Залежно від “ступеня причетності” військовополоненим призначили різні терміни ув’язнення. Бучковському присудили 22 роки колонії суворого режиму, Стрюкову – 20 років, Гальчукову, Сергійчуку, Книжнику, Кривцуну і Матушанському – 16 років.

Росіяни звинуватили оборонців Маріуполя у двох епізодах – “замаху на вбивство цивільного”  та “жорстокому поводженні із російським полоненим”. У першому йшла мова про те, що у 2022 році командир розвідувальної роти Стрюков нібито віддав наказ вбити мирного жителя на проспекті Металургів в Маріуполі.  Навідник оператор Бучковський виконав цей наказ і вистрілив на ураження в чоловіка, який був поранений в плече, але зміг втекти, переконували російські слідчі. 

В другому – українські захисники начебто знущалися з російського військового, якого взяли в полон і допитували дві години за допомогою дерев’яної бити, після чого ув’язнили на заводі “Азовсталь”. 

Нагадаємо, що так званий верховний суд “ДНР” присудив 28 і 29 років колонії суворого режиму трьом українським військовослужбовцям – Богдану Потапову, Дмитру Брайку та Ескендеру Кудусову – за нібито розстріл людей та жорстоке поводження з цивільним населенням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter