Понад півтора мільйона дітей на окупованих територіях перебувають під загрозою депортації – правозахисниця

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях України перебуває 1 мільйон 600 тисяч дітей, які знаходяться під постійною загрозою депортації та переміщення. 

Про це під час презентації звіту “Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію” розповіла юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська

За її словами, є три групи дітей, яким потенційно загрожує вивезення з території України. По-перше, це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

“Російська Федерація чомусь вважає себе правомочною вирішувати, куди цих дітей розподіляти – чи в сиротинці на окупованій території, чи вивозити їх у Росію, чи, наприклад, передавати їх в російські родини”, – розповіла правозахисниця.

Так, правозахисники встановили, що у листопаді 2023 року так звана дитяча уповноважена в окупованій Луганській області Інна Швенк зізналась, що 13 дітей з окупованої Луганщини віддали в російські родини на території Російської Федерації.

“Тобто цей процес стабільний, і дітей продовжують вивозити”, – каже Катерина Рашевська.

Друга категорія дітей, за словами експертки, це діти, яких вивозять після так званих оглядин на окупованій території.

“Приїжджають представники російських університетів або, наприклад, російських силових відомств на кшталт слідчого комітету, й вони обирають дітей, яких потім вивозять до власних ліцеїв, коледжів, академій”, – пояснює правозахисниця.

Як приклад, вона наводить Калузький університет, де відкрили 11 клас для українських дітей, після закінчення якого підлітки вступили у цей самий університет й залишились в Росії.

І третя категорія  – це діти з родин, які підтримують Росію.

“На жаль, такі люди є. І вони самі не проти, щоб їхніх дітей вивозили до Росії”, – зазначає Катерина Рашевська. 

Тож, за словами співавторки дослідження, процеси переміщення дітей все ще тривають і нехтувати ними Україна не повинна.

“Ми маємо рятувати дітей. І важливо, щоб діти, які знаходяться під ризиком депортації, за можливості  також вивозилися з окупованих територій”, – каже правозахисниця.

Як раніше писала ZMINA, міжнародна група правозахисних організацій, до якої входить Центр прав людини ZMINA, встановила, що з другої половини 2021 року до червня 2024 року влада Білорусі незаконно перемістила на свою територію 2219 українських дітей з окупованих територій. При цьому найчастіше дітей вивозили саме під час навчального року.

“Роблять вони це для того, щоб зробити з  наших дітей майбутніх громадян Росії та майбутніх солдатів, які воюватимуть проти України. І ця інформація важлива, адже показує, як пов’язані між собою російська та білоруська системи”, – зауважує співавторка дослідження, правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

Нагадаємо, українські та білоруські правозахисники передали до Міжнародного кримінального суду (МКС) докази причетності Республіки Білорусь, Союзної Держави та Російської Федерації до переміщення, індоктринації, мілітаризації українських дітей з захоплених територій. Вони хочуть, щоб МКС розслідував ці злочини, як окрему нову справу й видав ордери на арешт Олександра Лукашенка, Михайла Мішустіна, Дмитра Мезенцева та Олексія Талая.

Також минулого тижня на Варшавській конференції ОБСЄ з людського виміру група правозахисних організацій, до якої входить Центр прав людини ZMINA, презентувала дослідження з доказами про причетність керівництва Білорусі до переміщення дітей з окупованих територій України, а також їхнього перевиховання та мілітаризації. Наступного дня в пропагандистських медіа вийшли публікації про “українських покидьків, які несуть нісенітницю”. Медіа виправдовували діяльність своєї влади щодо вивезення українських дітей до Білорусі враженнями дітей, якими ті нібито діляться з білоруськими пропагандистами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter