Заяву про компенсацію за знищене житло віднині можна подати через ЦНАП і “Дію”

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд оновив програму “єВідновлення”, і тепер заяву на компенсацію за знищене житло можна подавати через портал “Дія” та центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад і територій України.

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Згідно з інформацією від міністерства, громадяни, чиє житло було зруйноване внаслідок бойових дій, тепер мають можливість подати заяву на отримання житлового сертифіката або грошової компенсації для відбудови на своїй земельній ділянці. Це можна зробити через ЦНАП або через портал “Дія”.

Ця нова функція дозволить отримати компенсацію тим, хто раніше не мав можливості скористатися послугою через мобільний застосунок. Це стосується, зокрема, уповноважених осіб, законних представників власників зруйнованого житла, а також людей без реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП).

Заявку можна подати через будь-який ЦНАП, а не обовʼязково в тому місці, де розташоване знищене житло.

Громадяни, чиє житло було зруйноване на деокупованій території, можуть подати заяву на житловий сертифікат у межах програми “єВідновлення”. Це також стосується житла, яке знищено в зоні бойових дій, але лише якщо ситуація з безпекою дозволяє комісії провести огляд.

Тож, щоб подати заяву самостійно через портал “Дія”, необхідно зробити таке:

  1. Натиснути “Подати заяву” в розділі “Компенсація за пошкоджене або знищене майно”. Для цього потрібно зареєструватися або авторизуватися на порталі diia.gov.ua.
  2. Вибрати обʼєкт, за який потрібно отримати компенсацію.
  3. Обрати тип компенсації: житловий сертифікат або грошову виплату. Грошова компенсація доступна власникам приватних будинків, які планують відбудову на своїй земельній ділянці.
  4. Відповісти на анкетні запитання.
  5. Перевірити та підписати заяву. Якщо майно зруйноване, співвласники необов’язково мають приєднуватися до заяви. Кожен співвласник може подати окрему заяву на компенсацію.

Раніше ZMINA писала, що власники житлових сертифікатів за програмою “єВідновлення” тепер мають можливість використовувати їх для часткового або повного покриття першого внеску за іпотекою в межах програми “єОселя”.

Нагадаємо, що внутрішньо переміщені особи, чиє житло постраждало через російську агресію, матимуть пріоритет в отриманні компенсації за програмою “єВідновлення”.

Проєкт передбачає, що пріоритетне право на компенсації матимуть категорії ВПО, які:

  • досягли пенсійного віку;
  • мають на утриманні дитину віком до шести років;
  • мають на утриманні двох неповнолітніх дітей;
  • мають на утриманні дитину з інвалідністю;
  • виховують без одного з подружжя дитину віком до 14 років;
  • є особами з інвалідністю III групи.

Крім того, в Україні проведуть інвентаризацію нерухомості для розміщення ВПО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter