У Раді пропонують “знижку на штраф” тим, хто не оновив вчасно дані в ТЦК та СП

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 12093, що в разі остаточного ухвалення дозволить сплачувати військовозобов’язаним чоловікам, які не оновили дані в ТЦК та СП, штраф зі знижкою. 

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Верховна Рада України

Авторами ініціативи стала низка нардепів, серед яких Сергій Іонушас, Максим Павлюк, Владлен Неклюдов, Євгенія Кравчук та інші. 

У пояснювальній записці вони наголошують, що щонайменше 6 мільйонів військовозобов’язаних українців не оновили даних, тож їм загрожує штраф від 17 до 25 тисяч гривень. 

“Ключова проблема, яку пропонується розв’язати, – надати можливість призовникам, військовозобов’язаним та резервістам самостійно звернутися до ТЦК та СП для уточнення персональних даних, сплативши при цьому за скоєне адміністративне правопорушення штраф у розмірі 50 % від мінімального визначеного відповідною статтею КУпАП розміру”, – кажуть нардепи. 

Парламентарі додають, що “процедура подання заяви та сплати штрафу через Електронний кабінет надасть можливість скористатися “знижкою”.

У документі згадують про “економічне бронювання”. Передбачається, що уточнення персональних даних буде передумовою для такого бронювання та використання інших важливих функцій електронного кабінету, а тому “такою можливістю скористається велика кількість військовозобов’язаних громадян”, сподіваються автори. 

Нардепи також звертають увагу, що “реалізація закону не потребуватиме додаткових видатків”. Ба більше, “через надходження адміністративних штрафів, сплачених в добровільному порядку, буде здійснюватися наповнення бюджету”, говорять законотворці. 

Нагадаємо, що майже в 90% справ українські суди скасовують штрафи від ТЦК, як показує статистика. До прикладу, у Києві суд скасував 17 тисяч гривень штрафу, бо ТЦК намагався покарати чоловіка без доказів провини. 

Для оновлення даних законотворці дали три місяці, а Міноборони офіційно не підтримало, щоб цей строк продовжили ще на 90 днів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter