Суд підтвердив факт неправильного трактування керівництвом російської в’язниці вироку політв’язню Шабану Умерову

Дата: 07 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону підтвердив, що адміністрація в’язниці №1 Верхньоуральська Челябінської області неправильно трактувала вирок кримському татарину Шабану Умерову, незаконно засудженому до 18 років ув’язнення.

Про це повідомила “Кримська солідарність”.

Шабан Умеров. Джерело: “Кримська солідарність”

Адвокат засудженого Едем Семедляєв раніше зазначав, що після ухвалення вироку Умеров має пробути у в’язниці рівно рік. Після цього його повинні перевести до виправної колонії суворого режиму з  м’якшими умовами.

Водночас адміністрація в’язниці стверджувала, що політв’язень має перебувати в Челябінську понад рік.

Окружний військовий суд підтвердив, що за вироком кримський татарин має провести у в’язниці не більш ніж рік з урахуванням того, що він уже відбув строк у СІЗО.

Нагадаємо, що Шабана Умерова затримали 27 березня 2019 року після масових обшуків у будинках кримських татар в окупованому Криму. Разом з ним правоохоронці затримали ще понад 20 кримськотатарських активістів.

У березні 2022-го Південний окружний військовий суд призначив йому 18 років ув’язнення за статтею 205.5 кримінального кодексу РФ – “Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”. За вироком чоловік мав провести п’ять років у в’язниці, а строк, що залишився, – у колонії.

Апеляційний військовий суд 28 березня 2023 року залишив цей вирок чинним.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в російських в’язницях незаконно утримують близько 280 кримських політв’язнів, з них 212 – кримські татари.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter