У Білорусі заочно засудили українця Миколу Швеця у справі про підрив російського радіолокаційного літака А-50

Дата: 05 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі суд ухвалив вирок стосовно 12 затриманих у справі про підрив російського радіолокаційного літака А-50 на аеродромі “Мачулищі”.  

Про це повідомляє Reform.news.

Микола Швець

Мінський міський суд ухвалив вирок стосовно 12 затриманих у справі про підрив російського літака ДРЛО А-50 у Мачулищах, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, загалом по справі проходили 12 обвинувачених: Максим Лопатін, Андрій Степурко, Олег Сичов, Денис Соколов, Олександр Азаров, Євгенія Точицька, Михайло Дьомін, Сергій Лопарєв, Анастасія Пілько, Віталій Якутік, Алла Яцута та Микола Швець.

Швець, Азаров, Якутик та Дьомін визнані винними в “акті тероризму та навмисному приведенні до непридатності засобу повітряного транспорту” за ч. 3 ст. 289, ч. 4 ст. 309 Кримінального кодексу.

Микола Швець – громадянин України, якого повернули на батьківщину у червні поточного року в рамках обміну. Саме його білоруський суд назвав “виконавцем акту тероризму”, а також визнав винним у проходженні навчання та іншої підготовки для участі в терористичній діяльності, а також незаконному обігу вибухових речовин та вибухових пристроїв.

Українцю присудили 25 років, іншим особам, так званим “співучасникам” – дали від 15 до 25 років ув’язнення. Решті обвинувачених у справі засудили терміном від 2 років і 3 місяців до 15 років позбавлення волі.

Зазначається, що вирок не набрав чинності і може бути оскаржений і опротестований в апеляційному порядку.

Нагадаємо, близько 30 українців утримують в білоруських в’язницях через політичні мотиви. З початком повномасштабної війни в Україні посилився тиск та переслідування українців у Білорусі – їх звинувачують у “агентурній діяльності” та “шпигунстві”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter