За час повномасштабної війни російська армія пошкодила майже 2100 об’єктів культурної інфраструктури в Україні – Мінкульт

Дата: 05 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

2 093 об’єкти культурної інфраструктури в Україні зазнали пошкоджень чи руйнувань внаслідок повномасштабного вторгнення армії РФ на територію на нашої держави. З них 361 заклад повністю знищений.

Про це повідомили у Міністерстві культури та стратегічних комунікацій.

Паровий млин у Гуляйполі

Як інформують у міністерстві, вже за вересень загальна чисельність закладів культури, що зазнали пошкоджень, зросла на 49 одиниць. Найбільше постраждали заклади культури у Харківській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Сумській областях.

“Станом на 25 вересня 2024 року збитків зазнали 2093 заклади культури (в тому числі заклади культури, підпорядковані МКІП та іншим ЦОВВ) без урахування пам’яток культурної спадщини; з них 361 – знищено (17,25%)”, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що втрати закладів культури державної форми власності склали 37 об’єктів (14% від загальної кількості закладів базової мережі загальнодержавного рівня), комунальної форми власності —2056 об’єктів (6% від загальної кількості закладів базової мережі місцевого рівня).

Найчисельнішою групою закладів культури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, за даними міністерства, є клубні заклади (48,2 % від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків).

Загалом постраждали:

  • клубні заклади 1007;
  • бібліотеки 746;
  • заклади мистецької освіти 162;
  • музеї та галереї 120;
  • театри, кінотеатри та філармонії 38;
  • парки, зоопарки, заповідники 16;
  • цирки 4.

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, мистецькі школи й коледжі на території 296 територіальних громад (20% від загальної кількості ОТГ).

Найчастіше війська РФ атакували заклади Донецької (87%), Сумської (62,7%), Харківської (58,9%), Чернігівської (49%), Луганської (46,2%), Миколаївської (44,2%), Херсонської (43%) та Запорізької (40,3%) областей.

Як зауважили у міністерстві, майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації на кінець вересня 2024 року, а це унеможливлює обрахунок точної кількості закладів культури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Нагадаємо, що з кінця лютого 2022 року російські окупанти знищили або пошкодили в Україні близько тисячі бібліотек та понад 200 мільйонів книжок.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter