В Україні для внутрішніх переселенців полегшили доступ до програми “єОселя”

Дата: 05 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні змінили правила для купівлі житла внутрішніми переселенцями за програмою “єОселя”. Відтепер у п’яти областях країни, люди, що постраждали від війни, зможуть купувати житло, вік якого до 10 років.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

“Чому ці зміни потрібні? Державна іпотечна програма єОселя так і не стала популярною серед тих, хто в першу чергу потребує власного житла – ВПО. Причина до банальності проста: умови програми робили її недоступною для ВПО, які за час існування програми оформили всього трошки більш як 200 кредитів. Це при тому, що в Україні нараховується близько 6 млн осіб, які мають статус ВПО”, – написала нардепка.

Вона додала, що тепер внутрішньопереміщені українці та члени їхніх сімей першого ступеня споріднення можуть купувати житло за програмою “єОселя”, вік якого до 10 років. Раніше державна програма дозволяла придбати житло не старше 3 років, це обмежувало варіанти для вимушених переселенців. Зміни розповсюджуються на території Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької та Херсонської областей.

Водночас Кабмін залишив без змін норму, яка стосується віку житла в Києві. Як і раніше, за програмою “єОселя” у столиці не можна купувати житло, яке ввели в експлуатацію раніше ніж три роки назад.

Нагадаємо, у серпні поточного року уряд вніс зміни до умов програми доступного іпотечного кредитування “єОселя”, зокрема. Кабінет Міністрів України серед іншого зменшив до 10% мінімальний внесок для громадян до 25 років і збільшив ставки виплат після 10 років.

Раніше ZMINA повідомляла, що станом на кінець червня 2024 року державною програмою “єОселя” скористалися менш як дві сотні переселенців. Лише 193 людини з-поміж ВПО отримали кредит на купівлю житла. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter